1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Bir İLK daha hava taşı ( Co2 VE NORMAL)

Başlığı 'Kendin Yap Genel Portal' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 5 Şubat 2009 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    BAMBU KÖMÜRÜ: :cicek: Sizin için.

    Akvaryum co2 verirken ince kabarcık çıkması ve dağılması önemlidir. İşte size bir ilk daha. ateş:

    [​IMG]

    Size daha iyi olduğunu gösteren bir fotoğraf sunalım.

    [​IMG]

    Bambu kömüründen küçük bir hava taşı yapılabilir. Akvaryuma bu sayesede küçük CO2 baloncukları verebilir ve hava taşı olarak kullanılabilir . Tabi bu tarz yenilikleri platformumuzda görüyorsunuz, bu açıdan sizlerin önce kullanıp yorumlarını belirtmesi gerek. Bana sorarsanız onaylanmıştır.

    Lazım mı arkadaşlar size güzel bir CO2 dağıtıcısı? :horon:

    [​IMG]
    Yakında: ;)
    www.akvaryumportali.com :hasta:

    Saygılarımla... ;)
     
  2. DuncaN

    DuncaN

    Mesajlar:
    211
    Güzel çalışma, yanlız aklıma takıldı saniyede kaç kabarcık veriyor bu ?
     
  3. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Bu konu aslında yollanan güce bağlı olarak değişir. Saniyede 6- 10 arası normal kabarcık sayısıdır.
     
  4. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Temel Hocam,

    Ellerine sağlık... Çok güzel olmuş... Açıkçası tam benim böyle bir şeye ihtiyacımın sona ermesine 4 gün kala yayınlamanı esefle kınamak istiyorum... :D
     
  5. CaN_BaKıR

    CaN_BaKıR

    Mesajlar:
    40
    Co2 mayalı sistem için uygun değil. Neden derseniz mayalı sistemin co2 gazının yanı sıra küçük partiküllerde gazla birlikte gelir. Bu partiküller kısa sürede kömürü tıkayacaktır. Bu da co2 gibi aşındırıcı ve yoğun bir gazın fermante sistemin kurulduğu şişeyi patlatmasına yada hortumun sabitlendiği kapaktan çıkmasına neden olacaktır.

    Co2 gazı serbest biçimde verilmeli ve bir reaktör yardımı ile damıtılmalıdır. Aksi taktirde co2 gazı oksijen gibi suda kolay çözünen bir gaz değildir. Hava taşı ile verilen co2 suya çok az karışarak sudan ayrılır. Yani bu şekilde sadace oksijen verir gibi verilen co2 gazının akvaryuma pek bir yararı yoktur...

    Fakat bu kömür co2 yerine farklı amaçlarla kullanılabilir. Daha büyükleri bulunur ise ve ince kabarcık yapıyor ise hava taşı ile çalışan Protein Skimmer'larda iş görebilir...
     
  6. turqer

    turqer

    Mesajlar:
    1.083
    İsim:
    Türker Sezgin
    Onur Hocam,

    Mayalı sistem olayında iki pet şişe kullansak? Yani bildiğimiz karışımın olduğu şişeden çıkan hortumu, yarısına kadar su ile dolu olan başka şişeye götürsek ve o şişeden de ikinci bir hortumla çıkış yapsak bahsettiğiniz partiküller kömürün tıkanmasına sebep olur mu?
     
  7. CaN_BaKıR

    CaN_BaKıR

    Mesajlar:
    40
    Türker bu dediğin şekilde uygun olur evet. Ama pet şişeye gerek yok aslında... Bir şırınga yardımı ile damlacık sayacıda yapsan yine aynı işi görecektir... Partiküller damlacık sayacının içindeki suda kalacaktır...
     
  8. CaN_BaKıR

    CaN_BaKıR

    Mesajlar:
    40
    Türker;

    Senin bahsettiğin olayı çizmeye çalıştım...
    [​IMG]

    Bu da benim bahsettiğim olay...
    [​IMG]

    Burada sadece şırınganın içini çıkartıp, alt tarafını bir plastik parça ile kapatmak gerekiyor... Hem şırınga sayesinde ortalıkta fazladan şişede olmamış oluyor. Şırıngaya bir ısıtıcı vantuzu takıp akvaryumun yan camına felan yapıştırılabilir ;)

    Umarım anlaşılır olmuştur...
     
  9. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Temel hocam bu bambu kömürünü nerden temin edebiliriz ? Ve bu kömür zamanla tıkanma yapıyormu?
     
  10. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Yorumlar için teşekkür ederim.

    Onur hocam, bitkili akvaryum üzerine bilgim sınırlı olduğundan CO2 ihtayacı duymadım kullanmadım. Bu açıdan ben konuya farklı açıdan yaklaşacağım. Zira yorumunuz önemli olduğundan araştırma yapma ihtiyacı duydum ve sonucu paylaşmak istedim.

    Öncelikle tüm hava taşlarının genel olarak oksijen için kullanılsa dahi tuıkanması söz konusudur. Bambu kömürü ince gözenekli olduğundan daha erken tıkanacağını düşünmek mantık dahilinde görülebilir. Ancak. şu an iş yerinde olduğumdan fotoğraf paylaşamıyorum, müsait zamanda paylaşırım. Co2 akvaryuma hava taşı ile sağlanıyor ve bu doğrultuda hatırı sayılır bir kullanım alanı ilerlemiş Ülkelerde mevcut. Bunun sebebi CO2 gibi tehlike arz edebilecek ekipman kullanımında mutlaka haftalık bakım öneriliyor. Bu bakımda CO2 sistenmi tamamen gözden geçiriliyor ve gerekirse taşı değiştiriliyor.

    [​IMG]

    Sözünü ettiğim ekipmana bu aparat dahildir. Bu aparatın içerisinde hava taşı kullanılıyor. Bambu kömürü ise, alternatiftir ve ince gözeneği ile tercih sebebidir.

    Olcay Hocam, mobilya sanayi dahil kullanıldığını öğrendim. Temini zor olmayacaktır. Tam olarak bulunacak ve elde edilebilecek yerleri birlikte tespit edelim.

    Saygılar...
     
  11. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Ihlamurdan da mı ince oluyor abi?Küçük akvaryumlar için CO2 taşı olarak kullanılabilir ama büyük akvaryumlarda yetersiz kalacaktır.Can Hocam'a katılıyorum.Vortexler bile yetersiz kalırken bunun pek etkili olabileceğini sanmıyorum(büyük akvaryumlarda).
     

Sayfayı Paylaş