1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Kırmızı yanak yada singapur su kaplumbağası (Trachemys scripta elegans)

Başlığı 'Paludaryum ve Amfibyum' kategorisinde Emrah Ece tarafından 15 Şubat 2009 başlatılmıştır.

  1. Emrah Ece

    Emrah Ece

    Mesajlar:
    2.320
    Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    [​IMG]

    Kırmızı yanak su kaplumbağası yada singapur kaplumbağası olarak bilinselerde ana vatanları Amerika kıtasıdır,ülkemizde her petshopta rahatlıkla bunların yaklaşık 5 cm boyundaki küçük yavrularından yada 10-15 cm ye ulaşmış büyüklerinden bulabilirsiniz,birçok ebeveyn çocuklarına hediye olsun diye aldıkları bu canlıları birkaç sene sonra götürüp ya akvaryumulara verirler yada götürüp doğaya salarlar ki ikinci durumda hayvan ülkemiz koşularında ölür, bu hayvanları satın alan birçok kimse hakkı ile besleyememektedir, küçük plastik kaplarda beslenmesi son derece yanlıştır,kırmızı yanak su kaplumbağaları bu plastik kaplar içinde kış uykusu benzeri bir uyuşukluk gösterirler 2-3 gün hareketsiz bekler arada bir gözlerini açarlar, yem yemeyi azaltırlar, aslında bu davranışı kendi habitatlarında göstermedikleri halde ülkemiz koşullarında ısıtıcısız beslendiğinde bu kış uykusu benzeri uyuşukluk halindedirler.
    Aslen anavatanı amerika kıtası olmasına rağmen singapur kaplumbağası olarak ün yapmışlardır, bunun nedeni Amerikada kaplumbağa çılgınlığı başladığında doğasındaki kaplumbağalar çok yüksek miktarlarda toplanıp satılmış ve kaplumbağa nüfusunun azalması bu satıcıları üretim yapmaya itmiştir Amerikada kaplumbağa çiftlikleri kurulup dünyanın dört bir tarfına kaplumbağa satılmıştır, daha sonra singapurda çiftlikler kurulup Amerikadan daha ucuz fiyata satılan kaplumbağalar singapur kaplumbağası olarak anılmaya başlamıştır.

    Kablumbağaları küçük bir karasal alanı olan orta boy bir akvaryumda besleyerek, tepeden bir ampulle bu karasal alanı ısıtarak güneşlenme imkanı sağlanmalı ve suları 24-26 derece üzerinde tutulmalıdır,sularını çok kirlettiklerinden sık sık su değişimi yapılmalı,yemlemede bitkisel ve protein ağırlıklı yemler dengeli tutulmalıdır,kaplumbağalar için özel hazırlanmış yemlerin yanında balık,et,tavuk,marul,ıspanak,elma,çilek vs olmalı ve mutfağımıza ortak olmaları gerekmektedir mutfağımızda onlar için çok nimet vardır,sadece kuru pond yemlerle beslemek yetersiz bir besleme olacaktır.
    Bu hayvanları ben besliyor olsamda hiç bir hayvansever dostuma tavsiye etmem ve nerede kaplumbağa istediğini söyleyen birini görsem uyarılarıda bulunmayı ihmal etmiyorum, bu hayvanlar ihtiyaçları küçük bir plastik kaptan çok daha fazlası olan, 30-35 yıl yaşadığı söylenen ve aslında boyut olarak oldukça büyüyebilen üstelik en önemlisi salmonella denilen hastalığın taşıyıcısı olan hayvanlardır.Soğuk kanlı bir sürüngen olmasına karşın sahibine karşı çok canayakın tavırlar gösterebilir benim kaplumbağam elimden vermediğim yemi kolay kolay almaz mesela :), çok canayakın olmaları insanla fiziksel temasını kaçınılmaz hale getiriyor mutlaka eliniz kaplumbağaya değiyor,kaplumbağaya dokunulduğunda eller sabunla temizce yıkanmalıdır.

    Saygılarımla...
     
  2. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Teşekkürler Emrah, katagorinin ilk başlığını anlamlı bir yazı ile açmışsın. Ellerine sağlık. Akvaryumlarda tutulan canlılardan ibaret değil hayvan sevgisi. Bu katagorinin böyle diğer dostlarımızın tanıtımına ve beslenmesine vesile olmasını dilerim.

    Saygılar...
     
  3. Emrah Ece

    Emrah Ece

    Mesajlar:
    2.320
    Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Teşekkürler Temel abi, Bazı esnaf arkadaşların satış yapacağız diye vatandaşa neler,neler söylediğine çok şahit oldum bu hayvanların evde beslenmemesi gerektiğini düşünüyorum, ben besliyorum fakat 4 sene önce eşime hediye gelmişti,kendim gidip hayatta almazdım, ama oda bir can, atsan atılmıyor satsan satılmıyor ailenin bir ferdi gibi oldu artık :) konuşma içinde adı geçse bile kafasını kaldırıp bakıyor,hareketlenip etrafı tırmalıyor ben hagen markasının kaplumbağa seti içerisinde besliyorum küçük plastik kaplardan çok daha iyidir
     
  4. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Senin "Fıstık"ın resimlerini de koysa idin... Ellerine sağlık yazı çok güzel olmuş... Özellikle taşıyabileceği hastalıklar noktasında uyarman çok yerinde olmuş... Maalesef kaplumbağalar yüzünden çok sayıda çocukta -özellikle deride- ciddi sorunlar ortaya çıkıyor...
     
  5. Emrah Ece

    Emrah Ece

    Mesajlar:
    2.320
    Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Sevimli olduklarına şüphe yok, fakat zararı yararından çok, az biraz büyüse akvaryumcuda kabul etmiyor ''satılmaz abi bunlar'' diyorlar ama satarken müşteriye dökmedikleri dil yok :)
     
  6. legend

    legend

    Mesajlar:
    174
    Biraz resimde benden olsun


    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    ,[​IMG][/UR
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG][​IMG]
    [​IMG][​IMG]
    [​IMG][​IMG]
    [​IMG][​IMG]
    [​IMG][​IMG]
    [​IMG][​IMG]
    [​IMG]
     
  7. Emrah Ece

    Emrah Ece

    Mesajlar:
    2.320
    Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Melih abi güzel resimler bazılarında genetik rahatsızlık var :( birkaçıda kırmızı yanak değil ona benzeyen farklı bir cins onların yanakları sarı oluyor
     
  8. Muzikopat

    Muzikopat

    Mesajlar:
    2.586
    İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    Ayyy . Yarabbim ne tatlı yaratıklar yaa. Resimler çok güzel. Bayıldım.


    Saygılar.
     
  9. Emrah Ece

    Emrah Ece

    Mesajlar:
    2.320
    Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Hüseyin senden böyle bi tepki beklemezdim sakin ol :D bak zararlı diyorum ben ettim siz etmeyin kaplumbağa almayın diyorum bak:
     
  10. Muzikopat

    Muzikopat

    Mesajlar:
    2.586
    İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    Valla zaten zor tutuyorum kendimi onlara özel bir tank yapmamak için. :D Resimlerde beni kendimden geçirdi Emrah abi. :D

    Saygılar
     
  11. Muzikopat

    Muzikopat

    Mesajlar:
    2.586
    İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    Hem niye beklemezdin bu tepkiyi onu anlamadım. Ben kaplumbağa düşmanı mıyım abi? :D :D :D

    Saygılar...
     
  12. Emrah Ece

    Emrah Ece

    Mesajlar:
    2.320
    Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    valla sen bilirsin 20 cmden fazla büyür haberin olsun ama uzun vadede tabii benimki 6,7 cm ve 4 yaşında gammarus içerikli kaplumbağa yemi,meyve sebze,ve kurutulmuş gammarus veriyorum,bazende ölü lepistesleri veriyorum avlandığını sanıyor hayvanı bir pençeyle boydan boya yarabilyor çok vahşiler aslında ve iyi avcılardır
     
  13. Muzikopat

    Muzikopat

    Mesajlar:
    2.586
    İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    Hadi canım... :hink: O kadar vahşiler mi bunlar. Halbuki hiç de öyle görünmüyorlar.
     
  14. Emrah Ece

    Emrah Ece

    Mesajlar:
    2.320
    Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    iyi :) inşallah öyle bir durum olmaz ama balığım ölürse yakın zamanda videoya çeker gösteririm nasıl karın ameliyatı yapılırmış :D pençeleri sağlamdır bu soytarıların bakma öyle şirin şirin durduklarına
     
  15. Muzikopat

    Muzikopat

    Mesajlar:
    2.586
    İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    :hink: Anladım. Çok hayvanlarmış :D
     
  16. MertBalim

    MertBalim

    Mesajlar:
    422
    İsim:
    Mert
    Bunlar üst üste nasıl çıkıyor bilmiyorum bende 6 tane vardı 6 sıda üst üste çıkmıştı. Şimdi aralarından birisi büyüdü 9 yaşında dişi. Tamamen sağlıklı. Haftada 2 gün kıyma veriyorum 1 gün tulum peynir. 4 günde yemi ile besleniyor.
     
  17. Emrah Ece

    Emrah Ece

    Mesajlar:
    2.320
    Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Tulum peynirmi :D
    başkası söyleyince komiğime gidiyor ama aynen bizimkide sofraya ortak sanki :D
     
  18. MertBalim

    MertBalim

    Mesajlar:
    422
    İsim:
    Mert
    Abi istersen fotoları koyayım. Normal beyaz peynir verince yemiyor, korkup diyer köşelere kaçıyor. Tulum peynir verince 1 ay aç kalmış gibi saldırıyor.
     
  19. myillar

    myillar Marmara Tuzlucu Üstad Üye

    Mesajlar:
    1.189
    Yer:
    istanbul-pendik
    İsim:
    Mesut YILLAR
    Abdullah hocam daha iyi bilir ama bu hayvanlar bağısaklarında besinlerin sindirilmesi için salmonella bakterisine ihtiyaç duyarlarmış. Salmonella olmaksızın hiçbir sürüngen sindirim işlemini yapamıyormuş. Yani salmonelle sürüngenler için faydalı bir bakteri.

    Dışkılarına el ve beden teması sağlanmazsa hiçbir sakınca yaratmıyor fakat su ile ilişkili sürüngenlerde , suya dışkılarını bıraktıkları için akvaryumun bütün suyu salmonella bakterileri ile kaplanıyor. Kaplumbağaya dokunmak ya da suya dokunmak , salmonella kapmanıza neden olabiliyor. Salmonella bakterisi deri kesiklerinden ve ağız yoluyla rahatlıkla bedene geçebiliyor .

    Sağlıklı yetişkinlerde kısa süreli başağrısından daha fazla rahatsızlık veremiyormuş , özellikle sürekli sürüngenlerle ilgilenen kişiler bağışıklık kazandığı için sorun yok.

    Ancak bebekler , çocuklar , hamileler ve yaşlılar kesinlikle su kaplumbağaları ile temas etmemeli , temas olacaksa lastik eldiven kullanılmalı veya el temasından önce ve sonra eller iyice yıkanmalıdır .
     
  20. kurabiyem

    kurabiyem

    Mesajlar:
    24
    Benim de yakınlarım bi kaç gün önce çocuğu istediği için kaplumbağa almışlar.. Bende eve gelip bu kaplumbağalar ne yer diye arştırmasını yaparken öğrendim,, 5 cm boyundaki kaplumbağaların salmonella bakterisini taşıdığını.. Daha detaylı araştırdığım da salmonella denilen bakteri kaplumbağaların sindirim sistemi için yararlı bir bakteriymiş ama insanlar için özellikle çocuklar ve hamileler için tifo denilen hastalığı ortaya çıkarıyormuş.. Salmonella hastalığını duyan bir çok kişi kaplumbağasından kurtulmaya çalışıyor yukarıda da anlatıldığı gibi kapluşları ya geri vermek istiyorlar ya da doğaya bırakıyorlar ve ölmesine yol açıyorlar. Kaplumbağaları ölüme bırakmak yerine hijyen koşullarına uymak yeterli.. her temasta elleri yıkamak her şey için geçerli birşey...
     

Sayfayı Paylaş