1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Nerde Kalmıştık ? High Tech'e Devam..

Başlığı 'Tatlı Su Akvaryum Tanıtım Portalı' kategorisinde volkantr34 tarafından 16 Ocak 2014 başlatılmıştır.

  1. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Merhaba Arkadaşlar

    1 seneye yakındır ilgilenemediğim bitkili tankımı bozup yeniden kurma olayına giriştim. İlk iş tankı odadan salona taşımak oldu. Neden daha önce oraya koymamışım diyede hayıflandım. Çokta güzel oldu. :) Standart kurulum kısımlarını atlıyorum. Önceden 60 kilo kadar olan kumun 20 kilosunu bu sefer eklemedim. Çünkü yıkaması gerçekten tam bir eziyet. Sağolsun Murat abinin verdiği kumlardı ve haaalaaa içinde gübreler duruyordu :) Zaten bi 5 kilo gübre vardı tabanda :) Bu kadar kumda yeterli geldi. Zaten öyle çok dolu dolu bir tank yapmayı düşünmüyorum bu sefer. Taban parvula olacak , kütüklerin üstü anubias , belki java fern eklencek.. Sağ tarafada eğer bu sefer yaşatabilirsem Alternenthera'lar olacak.

    1.jpg

    Önden Genel Bir Görünüş 2.jpg

    Standart adımları geçerek yüklüyorum resimleri. Kumlar iyice yıkandı durulandı durulanmasına ama rahatsız etmeyecek partiküller gene çıktı. Artık ona yapılabilecek bişey yok. İlk dizayn bu şekildeydi. Sonra ne oldu anlamadım birden tüm kütüklerim mantarlandı. Parvulalar tüm su eklenmeden dikildi. 200 kök olarak aldığım parvula :) 100 kök çıktı çıkmadı hadi dedim neyse.. Millet yolunu bu şekilde buluyor heralde. 3.jpg

    Solda bulunan su emiş borusunu o şekilde koymayı planladığım için ve ilerde eklemeler yapabileceğimden altını daha önceden aldığım taşlarla doldurdum ve tek parça bir taş koydum. Çevresini geniş tuttum ki çöpçüler ve vatozlar kumu kaldırdığında emilmesin. Aslında o taşlardan sağ tarafa tepe yapıcaktım , yükseltili düşünmüştüm ama co2 çözücüm buna engel oldu.
    4-sol.jpg

    Aşağıda kide benim emektar Co2 Vortex Reaktörüm.. Yapılışının konusunu açtığımı hatırlıyorum ama bulamadım. Çok bir farkı yok. Kafa motorunu yukarıdan itiş olarak değilde ters çevirip aşağıdan emiş olarak kullandım. Böylelikle sistem durdurulduğunda kafa motoruna co2 kaçmıyor ve sistem sorunsuz çalışıyor. Kubbe kısmında kalan co2'de bi dahaki çalıştırmada vortexin düzgün oluşması için yeterli kaynağı sağlıyor.
    5-Co2.jpg

    Tek bocaladığım kısım acaba yeşil borunun daha mı uzun yoksa daha mı kısa olması gerektiği.. Eskiden bu yeşil boru yerinde başka bir boru vardı ve co2'yi zerrelere ayırmadan direk çözüyordu. O kısmıda deneme yanılma yoluyla çözücem yakın zamanda :)

    6-Co2.jpg

    Bide co2'yi paramparça etmese çok güzel olucak :)

    7-Co2.jpg 8-Genel_1.jpg

    Kütüklerin mantarlaşmasından bahsetmiştim. Ve akvaryumcu bir arkadaş onların iflah olmayacağını kendisininde başına geldiğini ve attığını söylemişti. Ama kütüklerimi çok sevdiğimden vazgeçmek istemiyordum. Bir kez daha şansımı deneyip kaynar suyla iyice yıkayıp , bulaşık fırçası ile kanırta kanırta temizledim. 1 gün tuzlu suda beklettim ve gene kanırta kanırta son kez durulayıp tanka bu şekilde ekledim. Sadece 1 kütükte hafif bir mantarlaşma eğilimi oldu. Hiç dokunma bekle dediler bıraktım öyle ve kendiliğinden mantarda gitti. Görüldüğü üzere anubias'lar tanka eklendi ve dahada buldukça eklenecek. Alternenthera'lar ile son bir deneme daha yapmak için onlarıda tankıma ekledim. O kadar bitki baktım bir bunu adam edemedim. 9-Guncel_1.jpg

    Buda vazgeçemediğim vatozlarım için gecenin köründe hazırladığım yuva.. Akvaryumcularda satılan standart 3gen şeklindeki yuvanın üstüne sıcak silikon ile taşları tek tek yapıştırdım. Şaka maka bayağı bir taş gitti. Elimden geldiğince doğal olması için çabaladım. İnşallah o alternenthera'lar yerlerini beğenirlerse o yuva orda görünmeyecek. Ama vatoz yuvayı sevmiş olacak ki içinden hiç çıkmıyor. Yemek yemeğe bile çıkmıyor. Korkmuyor değilim. :) Bu kadar sevmesine gerek yok , çık gez dolaş dimi yani :) 10-Vatoz_Yuva.jpg

    Şimdilik çok sade görünüşlü bir tank gibi görünebilir. Önce ki yaptığım tankları bilenler bilir , bu tank 2-3 aya tanınmaz hale gelecek. Artık bitki budamaktan bıktığım için az ve dikine uzamayan bitkilere yöneldim. Eşimde akvaryumu modern saksı yerine amacına uygun kullansan bu sefer hoş olmaz mı dedi , kıramadım bende :) Umarım tankımı beğenmezsiniz. :) Gözden kaçırdığım varsa söyleyin lütfen..

    Bu arada dün doldurup getirdiğim co2 tüpümüde kullanırken hayal kırıklığı yaşadım. Meğer regülatörün selenoid valfi bozulmuş. Nasıl bozulduysa durduğu yerde :(

    Acaba tamir ettirilir mi yada selenoid valf kısmı ayrı satılırda alıp takabilir miyiz diye yeri gelmişken sorayım. Bilgisi olan arkadaşlardanda cevap gelirse süper olur..

    Daha güzel fotolarla gelişimi sizlerle paylaşmaya devam edeceğim. Umarım görüntü kirliliği yaratmamışımdır.

    Görüşmek üzere :)
     
    TencoMelih, veysel, murat parin ve diğer 1 kişi bunu beğendiniz.
  2. -doctore-

    -doctore-

    Mesajlar:
    1.315
    Yer:
    Samsun-BAFRA
    İsim:
    muhammed yıldız
    Ellerinize sağlık hocam. Güzel bir kurulum olacağa benziyor. Parvulalar kapladığında fonla bütünleşip geniş bir vadi görünümü olacaktır.
    Benim merak ettiğim madem tüpünüz var neden difüzör kullanmıyorsunuz da dıy reaktörle uğraşıyorsunuz. He görüntü kirliliği hem de uğraş.
    Ben de dıy co2 kullandığımda reaktör yapmıştım, sizinkini görünce dıy sandım.
    Selenoid valf ayrı satılır. Bulmakta sıkıntı çekmezsiniz.
     
    volkantr34 bunu beğendi.
  3. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Teşekkür ederim Muhammed kardeşim.. Difüzörlere nedense ben hiç ısınamadım. Tankta baloncuk görmek istemiyorum belki ondandır. Görmeyi sevdiğim tek baloncuk fotosentez ile ortaya çıkan baloncuklar.. Onun tadını hiçbişeye değişmem. :) Görüntü kirliliği alternenthera'lar uzayınca ortadan kalkıcak diye düşünüyorum. Eğer onlar tutmazsa oraya başka bir arka plan bitkisi düşünücem. Eve gidince regülatöre bakıcam , eğer sökülebiliyorsa bi bakım yapmaya çalışıcam. İnşallah tümleşik bişey değildirde selanoid valf almam gerekirse montajı kolay olur.
     
    -doctore- bunu beğendi.
  4. -doctore-

    -doctore-

    Mesajlar:
    1.315
    Yer:
    Samsun-BAFRA
    İsim:
    muhammed yıldız
    Hocam bozuk para kadar bir difüzör çok daha iyi iş görür ve saklaması da kolay olur aslında. İkisini de kullanığım için söylüyorum. Siz bilirsiniz gerçi.
    Selenoid valf ayrıdır hocam. Sıkıntı olmaz. Kolay gelsin.
     
  5. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Zamanında selenoidin çoğu çeşidini kullandım. Çok eskittim ama yok yani hiç haz almadım ondan. Vortex reaktör , tüpü daha uzun ömürlü kullandırıyor. Daha az kabarcığı minimum kayıpla çözüyorum. Bilmiyorum aramızda duygusal bir bağ var sanırım o hortum görüntüsüyle :) Eski açtığım konuya baktımda yüklediğim hiçbir fotoyu göremedim. Hepsi uçmuş :) Neyse artık bu tanka daha çok müdahale yapılcak ama herşeyi birden yapıp bitirmek istemiyorum. Ara ara uğraşmak dinlendiriyor kafa dağıtıyorum. Her tavsiye ve eleştiriyi not ediyorum. ;)
     
    -doctore- bunu beğendi.
  6. -doctore-

    -doctore-

    Mesajlar:
    1.315
    Yer:
    Samsun-BAFRA
    İsim:
    muhammed yıldız
    Selenoidin çoğu çeşidini derken? Difüzör mü olacaktı? :)
    Önemli olan sonuçtur, sonuç memnun ettiğine göre diyecek bir şey yok.
    Kurulumun gelişimini merakla bekliyoruz.
     
    volkantr34 bunu beğendi.
  7. ogurcay

    ogurcay

    Mesajlar:
    2.336
    Yer:
    Silivri/İSTANBUL
    İsim:
    Ozan Gürçay
    Bitkili kurulumlara referans niteliğinde bir konu olmuş...Gönülden tebrikler ve hayırlı olsun :)
     
    volkantr34 bunu beğendi.
  8. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
    Hayırlı olsun güzel bir kurulum olmuş, ellerinize sağlık.
     
    volkantr34 bunu beğendi.
  9. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Kafayı selenoid ile bozduğum için dilime onu dolamışım düzeltme için teşekkür ederim :) Difüzör olacaktı evet :) Bugün yeni bir selenoid valf almam gerçeği ile yüzyüze geldim. Çalıştığım yerde ki elekronikçi arkadaşlar komple söküp baktılar.İçinde tıkanıklık olmuş sonra bişeyler olmuş bobini yanmış falan bayağı birşey anlattılar. Sonuç olarak değişmesi gerekiyormuş. Şimdi onu arayıp bulmam lazım en kısa sürede.. :(
     
  10. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Ozan bey aslında çok uzun yazıpta boğmamak için kısa tutmuştum yazımı. :) O tank su dolu halde 1 ay boyunca boşta çalıştırıldı. Çünkü her yeni kurulumda olan saç yosunu , sakal yosunu , alg ve benzeri sorunlar olacaktı ve suya sürekli müdahale etmem gerekeceğinden canlı kaybı yaşayacaktım. Birazda su düzenleyiciydi berraklaştırıcıydı gibi ürünleri kullanmayı seven birisi olarak en iyi sonucu alana kadar beklemeyi tercih ettim. Çok ağır olmasada hafif bir mantar ve kahverengi yosun sorunu yaşadım. Zaten alg olayı bu işin olmazsa olmazlarından :) O yüzden tankı kendi haline bıraktım , çok fazla müdahalede bulunmadım. Sizde bu hobi ile uğraştığınız için ve benimde daha önce dilim yandığından dolayı bu sefer haddinden fazla sabırlı davrandım. Su hazırlayıcı ürünler kullandığım halde suyu 1 ay boşta çalıştırdım. Ne olursa olsun su gene bulanıyor hafifte olsa sakal yosunu oluyor. Oluyorda oluyor. Kaç türlü farklı yol denediysem bu yosun olayı su oturana kadar her daim oluyor. Ama öylede böylede o su düzeliyor. Yok yarı su değişin yok tuz atın vs falan bana laf salatası gibi geliyor açıkçası. 1 kere su değişimi olayına girmiştim oda canlıları çok erkenden tanka koyup herşeyi alt üst ettiğimden dolayıydı. Liseden beri akvaryumla uğraşıyorum. Bu zamana kadar sadece Yani o yüzden yeni bitkili tank kuracak arkadaşların sabırlı olması gerekiyor.

    Sizleride boğmadan gelişmelerden haberdar etmeye devam edeceğim. İyi dilek ve temennileriniz için teşekkür ederim.
     
    veysel ve -doctore- bunu beğendi.
  11. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Tanka ilk eklediğim bir çift cüce vatozdu. Erkek vatoz yuvadan hiç çıkmıyordu. Yuvayı sahiplensin iyi hoş dedik ama gözünüde çıkarmasın derken dün gece el feneri ile karanlıkta içine baktığımda yeni evlerine yeni yavrular bıraktığını gördüm :) Kuyruklar sallanıyor ama henüz yuvadan dışarı çıkmıyorlar. :) Hiç uğraşmadan suya sabuna dokunmadan cüce vatozlarım oldu :) Görüş alanı uzak olduğu ve fotolar net çıkmadığı için şimdilik paylaşamıyorum ortaya çıktıkları zaman fotoları paylaşırım. :)
     
    -doctore- ve Alparslan bunu beğendi.
  12. mr.türker

    mr.türker

    Mesajlar:
    145
    Yer:
    İzmir-Bornova
    İsim:
    Türker Okcu
    Hayırlı olsun Volkan bey ,heyecanınız yazınıza yansımış gülümseyerek okudum,inşaallah herşey gönlünüze göre olur.
     
  13. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Ne yalan söyliyim sevindim açıkçası :) Çok az yavru var ama dişinin ebadına göre bu bile normal sayılır. Tül kuyruğum ziyan oldu ya ona yanarım ben..
     
  14. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    20140223_211806.jpg
    Tankın son halini sizlerle paylaşmak istedim arkadaşlar. Şuanda hala pek bir şeye benzemiyor. Hala 2 aylık bir süreye ihtiyacı var. Anubiaslar ortadan ışığın altındaydi ve alglendiler haliyle , onları o yüzden sağ tarafa Star Grass (Heteranthera zosterifolia) 'ın altına getirdim. Star Grass'lar çok hızlı geliştikleri için onlar kısa sürede Anubias'ları gölgede bırakıcaklar. Burda gölgede bırakmak iyi bişey olarak söylenmiştir. :)

    Ortada ve solda gördüğünüz bitkinin ismi Eichhornia Azurea.. Bu bitkiyide Cem Akgün sayesinde buldum. Daha önce görmemiştim. Rengi formu çok güzel görüntüsüde çok güzel.. Şuanda budandığı için pek bişeye benzemiyor olabilir ama görsellik açısından favorim haline geldi. Gövdeden dallara ayrılıyor ve parlaklığı çok güzel..

    20140223_211818.jpg

    Dizayn değişse bile kütüklerimden vazgeçemiyorum. Napiyim dedim su emiş borusunu kamufle ediyim dedim. Burda gözüken Azurea'larda büyüyünce ya en sağ tarafta star grass'ların yerine geçicek yada isteyen birisine verilecek. Duyurulur ;) Belki kütüğe java moss tarzı bişey yapabilirim. Acelemiz yok..

    20140223_211827.jpg
    Anubiaslar görüldüğü üzere alg'den geçilmiyor ama yapabilcek bişey yok. High tech tankta anubias bakmanın sıkıntısı buda.. Bol ışık alan bir sistemde bunları göldege bırakmak gerçekten zor. Ya vazgeçiceksin yada bu halini kabul ediceksin. En azından yavrular için bol saklanma yeri oluştu.

    20140223_211837.jpg

    Co2 çözücüm.. Nedense paylaştığım yerlerde pek rağbet görmedi :) Oysaki herkesin dert yandığı kafa motorunun tıkanması olayı bitti.

    20140223_211858.jpg
    Buda benim belalım Alternenthera'larım. Milletin akvaryumundan cayır cayır yanan bu bitki 2. denememde hala beni mutlu eden bir kızarıklığa kavuşamadı. Bakalım araştırıyoruz derdi neymiş..

    20140223_211947.jpg

    Buda Azurea'ların yakından bir görüntüsü.. Sizi bilmem ama benim acaip hoşuma gitti.. Yayılması lazım kesinlikle..

    Görüşmek üzere arkadaşlar :)
     
    veysel, ogurcay, TencoMelih ve diğer 2 kişi bunu beğendi.
  15. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Tanktan o zamandan bu zamana kadar bir kare.. Bu arada Azurea bitkisi tam bir sömürgeci çıktı. :) Ortamda ki tüm besinleri sömürüyor ve özellikle Alternenthera'ları baskı altında tutuyor. Çok hızlı gelişen bir bitki olduğununda altını çizmem gerekiyor. Görüntüsü çok güzel fakat besin eksikliğinde çok çabuk ve yoğun bir şekilde kökler çıkarmaya başlıyor. Ne zaman ki Azurea'ları budadım Alternenthera'larda belirgin bir sıçrayış oldu.. Yoğunluktan çok detaylı foto çekmek aklıma gelmedi. Şimdilik bunu paylaşıyım dedim. Arka fonda son depremde taşan sudan dolayı kötü bir görüntü oluştu , düşünün onu bile değiştiremedim. :)
     

    Ekli Dosyalar:

  16. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Abim konu gözümden kaçmış. Geç kalmışız. İnatla yeşile devam ediyor olman çok sevindirici bir durum. Son resimde sol üst taraftaki şırıngalar neden su içinde onu merak ettim abi. Ayrıca artık şu bitkili akvaryumlardan filtreleri çıkarsak ne kaybederiz? Kumun üzeri olabildiğine tortu dolu. Filtre çalışmasa bari tortular gözükmüyor. Göz görmeyince gönül katlanıyor. İlla şartmı bu filtre? Senin çözümün tabandaki tortulara işe yaradımı abi?
     

Sayfayı Paylaş