1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Saç / Sakal Yosunları Ve Yeşil Algler

Başlığı 'Bitkili Akvaryum Portalı' kategorisinde moquzhan tarafından 5 Şubat 2014 başlatılmıştır.

  1. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Merhabalar

    Aydınlatmanızı günde 1 saate kadar düşürün. Bitkilerinizi güzelce budayın. Kurtuluşu olmayacak olanları çıkarın gitsin acımayın. UV 'ler sadece suda ki yeşil su sorununa kökten çözüm getirir. Yanlış aydınlatma cinsi kullandığınız için yosunlarınız azıyor. Bu yosunla başbaşa kaldığınıza göre akvaryumunuz yeni ve daha su değerleriniz yerine oturmamış. Doğru yapılmayan ışıklandırma bitkilerinizinde düzgün bir şekilde çalışmasını engeller. Böylelikle yosun kaçınılmaz olur. Günde 1 kere yemleyin. Merak etmeyin hiçbir balık günde 1 kere yemlemeden dolayı ölmez. Siz az yemliyorum hemen tüketiliyor desenizde o yemler suya bırakacakları elementleri bırakıyorlar zaten.. Tankınıza akıntı oluşmasını bir kafa motoru ile sağlayın. Durgun sularda da yosun kaçınılmaz oluyor. Hareketli su tazeliğini korur her zaman.

    ( Böyle şunu yapın bunu yapın diye emri vaki olur gibi yazdım kusura bakmayın , çünkü işten çıkmak üzereyim gitmeden yazmak istedim. ;) )
     
    TencoMelih ve halituzun bunu beğendi.
  2. moquzhan

    moquzhan

    Mesajlar:
    363
    İsim:
    Oğuzhan KAYA
    Söylenen herşeyi yaptım fakat tekrar ürediler eskisinden daha kötü durumdalar şuan.
     
  3. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Herhangi bir gübre eklemesi yaptınız mı bu arada hiç ? Demir gübresi sakal yosununu azdırır. Bunun dışında ki diğer etkenler ise suyun hala oturmamış olması olabilir , bitkiler formda olmadığı için içerde yeterince besin tüketilmediğinden olabilir , su sıcaklığı yüksek ise olabilir , suda yeterince akıntı yoksa olabilir. Su değişimlerinizi ne sıklıkla ne kadar yaptınız bu arada ?
     
  4. moquzhan

    moquzhan

    Mesajlar:
    363
    İsim:
    Oğuzhan KAYA
    Gübre hiç kullanmadım.
    Bu akvaryum 2yıllık bir akvaryum.
    Su değişimleri HER GÜN %25 oranda.
    Günde sadece 1 saat ışık açık tutuldu.
    Akvaryumda sirkülasyon mevcut. Hatta yosunlar dalgalıyorlar.
    Su sıcaklığı 24C sabit.
     
  5. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Litre olarak ufak bir akvaryumunuz var. Bu problemin başlangıcı düzende giden tankınıza en son müdahaleti ne zaman yaptığınızla ilişkilidir. Neyi farklı yaptınızda bunlar başladı ? Yani akvaryumun çocukluğuna inelim :) Filtre malzemeleriniz mesela nasıl ? Zeolit eklemenizi tavsiye ederim. Hergün % 25 bana biraz fazla gibi geldi. Zaten ufak litreli bir tank ve değerler zırt bırt oynuyor böyle.. Suyunuzda nitrat birikiyor olabilir ? Birde benim takıldığım : Bemiks ve Evigen vitamin iğneleri Ve Badem yağından oluşan el yapımı yem... Suyunuzun kalitesini bozan bu olabilir. Aklıma gelebilecek tüm etkenlere değinmeye çalışıyorum. Bunlardan biri kesinlikle..
     
  6. moquzhan

    moquzhan

    Mesajlar:
    363
    İsim:
    Oğuzhan KAYA
    Aslında hiç bi müdahale yapmıyordum. Işığı timeliner ile kendi yanıp sönüyor, Yemleme makinası ile günde 8 defa azar azar yemleme yapıyor ve suyunu haftada %25 olarak kendi değiştiriyor. Ben Sadece Haftalık damacanayı doldurup suyun dinlenmesini sağlıyorum. Şuan ise her gün su değişimini kendim yapıyorum.

    Valla maşallah diyelim litre az olmasına rağmen her gün %25 (yaklaşık 1 aydır) su değişimi yapmama rağmen hiç bir sorun olmadı.

    Nitrat ve demir birikmesin diye her gün su değişimi yapıyorum zaten.

    Söylemeyi unuttuğum; ben yemi de değiştirdim o eski yemim. Şimdi hazır micro pellet granür yem kullanıyorum.

    Saygılarımla.
     
  7. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Hergün su değişimi yaparak suyun döngüsünü yerine oturtamazsınız. Sürekli döngüyü uzatıyorsunuz böyle yaparak. Günde 8 defa yemlemede ne kadar az miktarda olursa olsun çok fazla. Bu şekilde ne zamandır hareket ediyorsunuz bilmiyorum ama hala bir değişiklik yok ise aynı ritüelleri tekrar etmenin bir anlamı yok.
     
  8. moquzhan

    moquzhan

    Mesajlar:
    363
    İsim:
    Oğuzhan KAYA
    Ne öneriyorsunuz peki?
     
  9. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Ben bu kısmı gözden kaçırmışım ? Yemleme makinası ile günde 8 defa azar azar yemleme yapıyor ve suyunu haftada %25 olarak kendi değiştiriyor. Nasıl oluyor bu :)

    Yemlemeyi öncelikle günde 2 'ye düşürün ve miktarı azaltın. Aç kalmazlar merak etmeyin. Yemle gelen fosfatı ve ona bağlı olarak dışkılamayı azaltalım öncelikle. Haftalık 1/3 oranında su değişiminizi yaparsınız. Tank oturana kadar demir ve diğer gübreleri kullanmayın. Demir takviyesi gerektirecek bitkileriniz yok.Eser miktarda olan bile onlara yeter. Dışardan güneş ışığı almamasına özen gösterin. Bitkileriniz aranıpta bulunamayacak bitkiler değil. Sil baştan yapmak yerine tankınızı gazeteyle iyice kapatın hiç ışık gelmesin. 1 hafta karanlığa gömün. Bitkileriniz yıpranıcak ama sil baştan tank kurmaktan iyidir. Havalandırmanızıda açın sürekli çalışsın. 1 haftada hiçbişey kalmaz. O yüzden sabırlı davranmanız lazım. Gerçekten çok gıcık bir durum yaşıyorsunuz. Hemen düzelme olmuyor.
     
  10. moquzhan

    moquzhan

    Mesajlar:
    363
    İsim:
    Oğuzhan KAYA
    Yemlemeyi yemleme makinası; su değişiminide kendi yapmış olduğum sistem ile değişim sağlıyorum.
    Yapmış olduğum tesisatın bir benzeri :

    Daha önce belirttiğim gibi hiç bir kimyasal kullanmıyorum. (Gübre vs.) Bitkiler sorun değil zaten yaklaşık 1.5 aydır ışık günde sadece 1saat yanıyor ve hiç güneş ışığı almıyor. Gazete olayını deniyeceğim. Saygılarımla.
     
    TencoMelih ve volkantr34 bunu beğendi.
  11. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    :(Tesisatta süpermiş valla.. Her akvaryuma lazım..
     
  12. moquzhan

    moquzhan

    Mesajlar:
    363
    İsim:
    Oğuzhan KAYA
    Evet çok işime yarıyor; sadece damacanayı doldurmak yetiyor.

    Birde bu yosun sorununa toptan çözüm bulmak lazım. Daha öncede başıma geldi kuruttum ve tekrar çıktı. Her seferinde 1hafta akvaryumu gazeteyemi sarmalıyız. Her seferinde baştan bitki mi almalıyız?
     
  13. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Bitkiler gene kendilerini bir şekilde kurtarıyorlar. Yeni bitki almanıza gerek yok. Kalan sağlar gelişip kaldıkları yerden devam ederler merak etmeyin. 1 hafta hiç ışık almazsa giderler. Ondan sonra su değerleri yerine otursun , gübreleme az olsun o sorunla bi daha yüzleşmezsiniz. Olay zaten içerde ki gübrelerin tüketilememesinden dolayı oluyor.
     
  14. moquzhan

    moquzhan

    Mesajlar:
    363
    İsim:
    Oğuzhan KAYA
    Sık su değişimi yaparak; suda biriken balık pislikleri(nitrat), yemlerin kirlettiği su sürekli değişiyor yosunlara besin bulamayıp kurulamalarını düşünüyordum ama olmadı. :)
     
  15. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Nitratı emen su üstü bitkilerinden edinin isterseniz onunda faydası olur. Sonra çıkartırsınız.
     

Sayfayı Paylaş