1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Tropheus Bloat tedavisi (clout ile)

Başlığı 'Tanganyika Balıkları Forum' kategorisinde metinemre tarafından 30 Eylül 2009 başlatılmıştır.

  1. metinemre

    metinemre

    Mesajlar:
    10
    Bu konu basligi hakkinda cok kisa bende tecrubemi paylasip kullandigim tedaviyi soylemek isterim. 1998-2000 yillari arasinda 2cm boyutlarinda aldigim 15 adet duboisi yavrusu buyuttum. Uc kez bloat hastaligina yakalandilar. Yavruyken 2 tane kaybettim flagyl tedavisi uygulamistim.
    Daha sonra yabanci kaynakli siteleri ve forumlari arastirdim ve gordum ki bu hastaligin bana gore en iyi tedavisi Aquarium Products firmasinin "clout" isimli ilacidir. Eriskin baliklarim iki kez bloat hastaligina yakalandilar her iki seferde de ana tankta; ayirmadan tavsiye edilen dozlarda clout kullandim ve hicbir kaybim olmadi.

    Her canlida oldugu gibi trop beslerken de erken tani ve dogru tedavi, basari ve sag kalimi arttirir. Yabanci kaynakli makale ve forumlarda kullanilan bir soz var. "Tropheus beslemekten korkmayin eger clout`unuz varsa"

    Ilaci Turkiye ve avrupada bulmak mumkun degil bildigim kadari ile sadece Amerika kaynakli on-line shop`larda var.

    Saglikli ve mutlu baliklar dilerim...
     
  2. metinemre

    metinemre

    Mesajlar:
    10
    Tedavi (ana tank veya karantina tanki)
    1.gun

    Karbon filtresi vb. varsa cikartin
    %30-40 civari su degisimi yapin.
    1tablet clout= 40lt. hesabi ile akvaryum hacminize gore xtableti akvaryum suyu doldurulmus bir kapta eritin ve calkalayin(pet sise de mesela)
    Karisimi 30dk-1 saat surecek sekilde azar azar dokerek akvaryuma dokun.

    2. gun

    1. gunun aynisi


    3. Gun

    1.gunun aynisi

    ------------
    Balik henuz iyilesmemisse ayni sekilde 2 gun daha tedavi edin.
    5 gunluk tedavide hala iyilesme yoksa 2 gun ara verip 3 gun daha ayni tedaviyi uygulayin.


    2. tedavi yontemi (karantina tanki)

    1. gun
    40 litreye 1 tablet hesabi ile clout`u akvaryum suyu dolu pet sisede calkalayarak eritin. Yavas yavas akvaryuma dokun 30dk da bitecek sekilde.

    2.gun
    Su degisikligi yapmadan yarim doz ile (80lt su icin 1 tablet) ilk gunu tekrarlayin

    3. gun
    bekleyin

    4.gun
    %80 su degisimi ve tam doz (40lt 1 tablet) tedavi

    5.gun
    Bekleyin

    6. gun balik iyilestiyse ana tanka geri alin

    Eger tedavi sirasinda balik ekstra stress etkisi gosterirse hemen %75 su degisimi yapin.
     
  3. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Paylasim icin tesekkurler. Acaba ilacin icerigi nedir ? Bakir, mushil vb ? Tedavi sirasinda ve sonrasinda akvaryum suyunun tamaminin degistigini goruyoruz ve bir anda % 75 su degisimi dahi uygulaniyor anladigim kadariyla ( Ben hastalik durumuna gore tamaminin degismesine destek veririm yerine gore) Ilacin iceriginden dolayi suda maddeler kalmasindan dolayi mi bu kadar su degisimi yoksa su degerlerini toparlamak acisindan mi ? Bu hastalik sadece su degerlerinin bozuklugundan olusur mu ? Yoksa yanlis beslenme ve stres faktorleri mi on plandadir ?

    Bu hastaligi bir gunde dahi duzeltebilecek uygulama var dersem ve su degerleri cok bozuk degilse az miktar su degisimi yapmak yeterlidir veya duruma gore hic yapmamiz gerekmez dersem ne dusunursunuz ?

    Sevgiler...

    Cep mesaj imla klavyeden...
     
  4. sconat

    sconat

    Mesajlar:
    453
    İsim:
    Ozan Sıdal
    Temel abi sen eğer böle bişey dersen daha da kimse bişey demez aliye:gif :) :) :) :)
     
  5. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ozan ilacın icerigini, biyolojik yaşama darbesini ve tedavi süresini ögrenmek gerek. Bu sorular bu yüzden onemli, ilaca tepki koymak degil amaç elbette, sadece yakIndan tanImaya calIŞmak. Faydalıysa eğer onunu kapatmak zaten yanlıs olur. Sorularım bu yüzdendir ve faydası varsa elbette ilaç ilaçtr.



    Cep mesaj ...
     
  6. stablizer

    stablizer

    Mesajlar:
    278
    Tropheus Bloat tedavisi (clout ile)

    Su değerlerine zamanla adapte olabildikleri için su değeri şıkkını en sona koyarım şahsen.Birinci faktör yanlış beslenme,bunu streslede körüklerseniz nur topu gibi bloatınız olur.Çoğu hastalıkda olduğu gibi stres fitili ateşleyen çakmak.
    Geçmişte Tropheuslara tedaviyi hep Flagyl ile uyguladım.hiç sektirmedi ve hep başarılı oldu.Metin Beyinde dediği gibi erken teşhisde önem arz ediyor.Tropheusların verdiği hastalık sinyallerini erken ykalamak lazım.
    Temel Abi senin söylediğine gelincede durur düşünürüm hatta şu an düşünüyorum ama sonuç alamıyorum.Neticede olmaz derim ama vardır yine bir formülün senin şaşırtırsın bizi.
     
  7. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Tropheus Bloat tedavisi (clout ile)

    Serdar konu aslında benim açımdan çok farklı. Bir günde iyileşebilir iddaalı bir söylem gibi gelebilir size ama bu gerçekten hastalığın ağırlık durumuna göre mümkün. Hatta Doğan Beyin balıkları bu işlemden sonra hastalağı atlatıp yumurta bile tuttu.

    http://www.akvaryumportali.com/forum/otcul-turlere-yesil-sebze-verilmesi-t5103.0.html

    Yukardaki başlıkta gelişmeler bulunabilir.

    Bezelye müshil etkisi güçlü bir yem balık üzerinde. Eğer bilindiği gibi madem bloat hastası olan balık yem almaya devam ediyorsa, müshil etkisiyle ishal olan balık bağırsakları boşaltır. Veriliş şekli ve gereklilikleri link içinde mevcuttur.

    Bu kimsenin uyguladığı bir yöntem değil yani bilinen değil ama senin dediğin gibi eğer erken anladıysak hastalık seyrini bezelye bu işi çözecektir zaten. Diğer ilaç alternatifleri kullanılmamalı değil ama bu seçeneklerde kulaklarda ağır bir küpe olarak kalmalıdır ve sadece bu türe balıklar hasta olduğunda değil düzenli haftalık belli gün menüye katılmalıdır.

    Hastalık ve bezelye üzerine ne araştırması yapılırsa yapılsın çıkacağı yer bu burasıdır. :)
     
  8. stablizer

    stablizer

    Mesajlar:
    278
    Tropheus Bloat tedavisi (clout ile)

    Mantıklı fakat dediğin gibi erken müdahale edilirse olabilir.Bağırsaklardaki tıkanıklık enfeksyon durumuna gelmediyse işi çözebilir.Zaten enfekte olduğunda balıklarda yem almamaya başlıyor, ya da alıp tükürüyor.
     
  9. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Tropheus Bloat tedavisi (clout ile)

    Burası akvaryum portalı Serdar, eğer balıklar yem almıyorsa yani ilerlemiş durumdaysa benim yine iddaalı bir önerim var. Hasta ve yem almayan balıklarda ise verilecek madde bitkisel yağdır. Ayçiçek veya zeytin yağı. Tıpkı bezelye gibi aynı müshil etkisine sahiptir balık üzerinde. Yine ekliyorum, ne araştırması yapılırsa yapılsın zeytin yağı üzerine sonuç böyle çıkar. :)

    http://www.akvaryumportali.com/forum/bloat-ve-tropheus-t1366.0.html
     
  10. metinemre

    metinemre

    Mesajlar:
    10
    Tropheus Bloat tedavisi (clout ile)

    Bloat`a aslinda neyin sebep oldugu ve nasil gelistigi cok aciktir. Cok kisa ve basit olarak izah edeyim. Balik herhangi bir sebepten strese girer, strese giren baligin bagisiklik sistemi zayiflar, bagisiklik sistemi zayiflayan baligin, bagirsaklarinda her zaman bulunan protozoalarin sayisinin, bagisiklik sistemi tarafindan hastalik yapacak seviyeye cikmalari engellenemez (balik saglikliyken surekli bir savas vardir). Baligin zatiflamasi sebebiyle protozoalar baligin bagirsaklarinda asiri cogalir ve bagirsak dokusunun bozulmasina tikanmasina sebep olur. Buna istinaden balik diskilayamaz cunku bagirsaklari tikanmistir. Bu donemde yemden kesilir ya da yemi agzina alip tukurur. Hastaligin bir sonraki evresi baligin anusunden ince ipliksi beyaz bir diskinin asili oldugunun gozlemlenmesi ve baligin yeme karsi artik tamamen ilgisi oldugu ve sismeye basladigi donemdir, pullari kaparir gozleri firtlar, bazi durumlarda balik sismeyip asiri kilo kaybedip zayiflayabiliyorda. Sonunda da kaybedilir.

    Yani protozoalar her zaman baligin bagirsaklarinda vardir ve `bloat` adi verilen , bu hastalik protozoalar tarafindan kaynaklanmaktadir.

    Insanlar uzerinde kullanilan bazi ilaclar baliklar uzerinde etkilidir, ancak metronidazole tablet form (flagyl, nidazole piayasadaki ilac formlari) disindaki antibiyotikler vs hayvanlarda kullanilmasi son derece yanlistir. Insanlarda kullanilmak uzere gelistirilen ilaclar once laboratuvarda molekuler boyutta daha sonra kobay farelerinde ve daha sonra primatlar(sempanze vs) uzerinde deneyler yapilarak gelistirilir. Hedeflenen deneyler agirlikli olarak memeliler yani sicak kanli hayvanlar uzerinde ve onlarin immun sistemlerinde denenir. Buna karsilik baliklar soguk kanlidir ve bagisiklis sistemleri vs cok farklidir.

    Insanlarda kullanilan ilaclar etkili diye hayvanlar uzerinde kullanilmaz, etkisi olsa bile hayvanin baska bir organina buyuk zarari olabilir. Ilaclar canlilarda genelde karaciger ya da bobrekler tarafindan enzimlerle vs parcalanir ve vucuttan atilir, ancak insanlarda bile cogu ilac bu organlari asiri yorar, 5-10 cm `lik baliklarda bunu dusunmek cok sakincali ve yanlis olur.

    Bloat ve bir cok hastaligin belirtileri ilk baslarda birbirine benzeyebilir, cunku baliklar hasta olduklarinde neredeyse hep ayni davranislari gosterir, zayiflama, sisme, saklanma, korkak olma, renklerinin kararmasi ya da acilmasi pek cok hastalikta gorulebilir, bu yuzden, bazen yanlis ilaclar ve tedaviler uygulanir ve baliklar kaybedilince insanlar umitsizlige kapilir. Her seyi yaptim kurtaramadim denir, ancak bu muhtemelen dogru degildir, eger herseyi yaparsaniz ve zamaninda yaparsaniz genelde baliklariniz olmez. Muhtemelen ya gec kalinmistir ya da yanlis seyler yapilmistir.

    Bloat tedavisinde metronidazole erken donemde yeme karistirilarak verildiginde cok etkilidir. Bu madde hastaliga karsi, balik henuz yem yerken etkilidir cunku sistemine ancak bu sekilde girebilir. Ancak yemden kesildiyse hic bir yarari yoktur.

    Bloat`in en iyi tedavisi clout ve furan 2 adli ilaclarla dunyada cok uzun suredir yapilmaktadir. Bende ozellikle clout`u 2000 yilindan beri kullanmaktayim. Furan genis spektrumlu bir antibiyotiktir, diger bir cok baliklar icin hazirlanmis antibiyotigin aksine gram pozitif ve gram negatife karsi etkilidir ve bu yuzden etkisi daha yuksek olur. Clout ise cok genis etkili bir ic - dis parazit ilacidir. Hem bloat`a sebep olan protozoalara karsi etkilidir hem de her turlu dis parazite karsi cok etkilidir. Ozellikle kucuk baliklarda teshis zorken ya da butun hastaliklarin belirtileri bir miktar birbirine benzerken clout kullandigimizda hata yapma, yanlis ya da eksik ilac kullanma riskini de ortadan kaldirmis oluyoruz. Ya da bazen bir hastaliga yakalanmis balik, bagisikli sistemi zayifladiginda diger hastaliklara da kolayca yakalanmis oluyor. Clout kullandigimizda ayni anda bu hastaligi da tedavi etmis oldugumuzdan dolayi bu ilac yurt disinda en cok ragbet goren balik ilaci olmaktadir su anda.

    tabii ki bazi durumlarda uzun suren tecrubeler sonucu ortaya cikan fikirler en az bilimsel calismalar kadar dogru oluyor. Benim bu konudaki bilgilerim kendi kisisel gozlemlerim, yaptigim dogru ve yanlis uygulamalar ve tabii ki kullandigim ilaclar ve baliklarin verdikleri tepkiler ile bir kac farkli dilde yabanci forum ve yayinlardan geliyor.

    Gastrointestinal sistemin durmasi ya da tikanmasi mide ve bagirsaklarda asiri gaz birikmesine sebep olur. Bloat`a giden bir baligin sisme sebeplerinden biri bu gaz birikmesi digeri de ic organlarin ilitahaplanmasi ve sismesidir. Buna ornek ameliyat sirasinda narkoz alan ya da belli bir sure morfin alan hastalarda bagirsak aktivitesinin durmasi sonucu yogun gaz birikmesi, diskilayamama ornek gosterilebilir. Yani kisaca butun olay bagirsaklarin tikanmasi ya da islevlerini durdurmasindan kaynaklaniyor. Yani hastaligin sebebi protozoa kokenli mekanik islevsellik kaybi. Aslinda baligi olduren protozoa degil, protozoa yuzunden gorevini yerine getiremeyen bagirsaklarin iflasi sonucu ic organlarin iflas etmesi diyebiliriz. Eski donemde yapilan calismalar ya da arastirmalarda uzerlerinde anlasamadiklari konu bu yuzdendi. Bir grup isi mekanik olarak yorumlarken diger grup sebep olarak sadece protozoalari ornek gosteriyordu. Ama zaman gosterdiki sebep protozoalarin asiri cogalmasi sonucu gerceklesen mekanik disfonksiyon. Yani hastaligin ve olumun sebebi aslinda gosterilen 2 temel sebepten kaynaklaniyor.


    Ben bloat yuzunden en son 9 sene once balik kaybettim. Elimde; gerekli olan ilaclar; her zaman hazir bulunur ve baliklarimi her an gozlemlerim, en ufak bir belirti sezdigimde onleme tedavisi uygularim bu sayede bloat`a balik kaybetmiyorum.


    Ilacin icerigi:

    4-[p-(dimethylamino)-)O-Phenylbenzylidene]-2,5-cyclohexadien-1-xylidene dimethylammonium chloride; dimethyl (2,2,2-trichloro-1-hydroxy-ehtel) phosphonate; 1,2-dimmethyl-5 nitromidazole and inert ingredients as non toxic binders.

    Ilacin kullaniminda her tedavinin ertesi gunu %30 su degisikligi ve sonra yeni tedavi uygulamasi onerilir. %70 su degisikligi sadece `beklenmeyen` bir durum goruldugunde yapilmalidir denir. Ilacin kullanildigi esnada %30 su degisikligi yapmakaki amac, her ilacta oldugu gibi suya sentetik maddelerin eklenmesi suyu agirlastirir, taze su ilave edilmesi hep ilacli hem hastalikli suyun ortamdan azaltilmasi + kimyasal dongu icindir.

    Zeytinyagi konusuna glince ben egeliyim, zeytinyagi her hastaligin ilacidir diyebilirim, ama konu akvaryum baliklari olunca biraz daha gercekci ya da kolay yontemleri tercih etmeliyiz diye dusunuyorum, eger baligin bagirsaklarina mikro siringa ile cerrahi mudahale ile zeytinyagi akitma sansimiz yoksa tabii ki :D

    Bunun disinda bezelye ve ispanak dogal laksatiflerdir, ulkemizde bircok tropheus severin yaptigi yanlis olan haftada bir gun ac birakmak yerine haftad bir gun bezelye ya da haslanmis ispanak yapragi verilerek baliklarin bagirsaklarinin temizlenmesi yolu butun dunyada en dogru kabul edilen bilgidir. Baliklarin haftada bir gun ac birakilarak bagirsaklarinin temizlenmesi yonetmi yaklasik 10 yil once yazilmis bir makaleden Turkce`ye cevrilmis daha sonra butun Tukce forumlarda o makale yillarca copy paste edilerek sehir efsanesi haline donusmustur. Aman ha baliklarinizi bir gun ac birakmayin, cunku baliklarin bagirsaklari surekli hareket halinde oldugu surece bagirsaklarda cogolan protozoalar diski ile atilarak baligin bagirsaklari temizlenir, ac kaldiklarinda bakteri sayisi artar.
     
  11. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Tropheus Bloat tedavisi (clout ile)

    Bezelye Tüm Dünya'da ne zamandan beri ilgi görüyor acaba ? Ben 4 sene önce tuzlu su balıklarına verdiğimde bazı olmayan labaratuvarında kendini kimyager ilan edenlerden duyduklarımı kişilere geri iade etme zamanım geldi de ondan soruyorum. :)

    Zeytin yağı çok gerçekci bir müdahaledir Metin Emre Bey, hem de en az sizin antibiyotiğiniz kadar gerçekci. Zaten bu uygulama yeterli tecrübesi olanlara önerilir, hoş balığı ölecek olan herkes uygular o da ayrı. Zorluğuna gelince tecrübesi olana kolaydır.
     
  12. metinemre

    metinemre

    Mesajlar:
    10
    Tropheus Bloat tedavisi (clout ile)

    Valla ben en az 10 senedir yabanci forumlardan biliyorum bezelye ve haslanmis ispanak verildigi zaman bagirsaklarin temizlenmesini sagladigini, genelde bunu bilmeyenler cikabiliyor. Arastirmayip hazir bilgilerle yetinen insanlar cok sizde biliyorsunuz.

    Saka bir yana zeytinyagina da katiliyorum sonuna kadar, biz ege kokenli bir aile oldugumuz icin zeytin ve zeytinyagi bizde cok onemlidir, insanlarda ve hayvanlarda zeytinyagi tuketmek sayisiz fayda sagladigi gibi sindirim sisteminin bagirsaklarin daha iyi calismasini saglar, ve koiler, buyuk baliklarda zeytinyagi ile lagman yapildigini cok okudum ama nispeten daha kucuk olan tropheuslarda dedigim gibi siringayla bu operayonu yapmak icin baya buyuk tecrube ve cesaret ister. Yanlis anlamayin gercekci derken herkes tarafindan uygulanabilirligi kastetmistim.
     
  13. stablizer

    stablizer

    Mesajlar:
    278
    Tropheus Bloat tedavisi (clout ile)

    Metin Bey yazının büyük kısmını anlayamadım.Benim için fazla teknik .Beş sene boyunca Tropheuslarda hiç balık kaybetmedim,hepsinide Flagyl ile başardım ve herkese tavsiye ettim etmeyede devam ediyorum.Netice itibariyle benim Cloat ilacım yok geçi artık ropheusumda yok ayrı konuda.Bir gün yine başıma gelirse yine Flagyl kullanırım.Birde bu bloat konusunun çok büyütüldüğüne inanıyorum.Yeni akvaristlere dönülmeyecek virajlar gibi lanse ediliyor(askere gitmeyene askerlik anlatmak gibi).Çok basit yöntemlerle engelleyici ve tadavi edici önlemler almak mümkün
     
  14. metinemre

    metinemre

    Mesajlar:
    10
    Tropheus Bloat tedavisi (clout ile)

    Flagyl/nidazole = metronidazole hepimizin basvurdugu ilk ilactir, ancak etkisi balik henuz yem yerken soz konusudur. Yazdiklarimi daha az teknik yazamam cunku detay vermek zorundaydim. Clout, metronidazole yani flagyl`in kullanilmasinin bir etkisi kalmadigi orta ve ileri hastalik seviyesinde kullanilir.
     
  15. stablizer

    stablizer

    Mesajlar:
    278
    Tropheus Bloat tedavisi (clout ile)

    Peki Hocam illede Clout mu olacak yani.Amerikadan bu ilacı getiremeyen ne kullansın.Bu ilacın muadili bir şey yokmu.Diy olarak falan hazırlanabilen birşey gibi?
     
  16. metinemre

    metinemre

    Mesajlar:
    10
    Tropheus Bloat tedavisi (clout ile)

    Jungle Laboratories firmasinin Anti-parasite isimli ilaci da benzer bir sekilde tedavide kullaniliyor ve Furan-2 isimli antibiyotik ozellikle ilerlemis bloat icin oldukca etkili, ama ne yazik ki bu ilaclar da Turkiye`de yok.
     

Sayfayı Paylaş