1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Coraline Alg Oluşumu /Yükselmeyen Kalsiyuma Tecrübe Bakışı

Başlığı 'Tuzlu Su Kimyası ve Ekipman Portalı' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 14 Kasım 2010 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Selamlar;

    Coraline alg oluşunu hedefleyen hobiciler olabiliyor takip edildiği üzere. Aslında bir anlamda bunun bir su dengesinde artı yönde ilerleme olduğunu da düşünmek olasıdır. Fakat hedef olarak hobici genel doğru ve olması gereken su değerlerini hedeflemek yerine sadece coraline alg oluşumuna odaklanıyor. Basit ifadeyle bu alg oluşumu doğru su değerlerinde oluşması kaçınılmaz bir yapıdır.

    Kalsiyum eklenir...eklenir olmaz, ölçülür ölçülür kalsiyum yükselmez. Magneyum ilave edilir, iyot ilavesi, stronsiyum ilavesi yapılır kalsiyum yükselmez.

    Tecrübesel bir yazı olacağını belirtmiştim bu yüzden bilimsel kısmı tarafını aşağıdaki linkte ele almış olduğumdan girmiyorum. Linke bu konu hakkında bakabilirsiniz.

    http://www.akvaryumportali.com/threads/7905-Tuzlu-Su-Akvaryum-Kimyası

    Yakın geçmişte 10 saatlik bir elektirik kesintisi yaşadım. Bu istenmeyen şanssızlık yaşanmadan önce Achilles tang eklemek için akvaryumum hazırdı. Konu adını taşıyan Coraline alg oluşumu noktası yerindeydi ve itiraf etmek gerekirse ölçmeden belirlediğim düzende eklenen kalsiyum her ilavede kendini akvaryumda ortaya koyuyordu. Kesintinin ardından doğal olarak bir balık kaybı dışında canlı kaybı yaşamasamda su sararması yaşandı, Nitrit gözlemlendi. Bu oluşumlar sonrası ve biraz da acil olması sebebiyle 400 litre Marmara doğal deniz suyu, 150 litre çeşme suyu, 60 litre damacana içme suyuyla olmak üzere toplam da 610 litre kadar su değişimi yapıldı. Deniz suyu çoğunlukta olduğundan eksik olan magnezyum, kalsiyum, iyot, stronsiyum eklendi bir miktar.

    Sonuç olarak aşağıdaki akıntı motoru coraline alg kaplı iken saçak yosunu kaplandı bir süre. Kalsiyum ve diğer ilaveler kalsiyumu yükseltmeyecekti ama ekelendi ve tahmin edileceği üzere fayda etmedi de.

    Olası sebebler kendi yaşadıklarım neticesinde suyun oturmaması ve zamana ihtiyaç olduğunu gösteriyordu. Süreç tamamen akvaryumdan el ayağın çekilmesi olarak devam etti. Yakalaşık olarak 1,5-2 ay sonra akıntı motoru hiçbir işlem yapılmadan saçaklanmaları atarak alttan coraline alg oluşumlarını ortaya çıkardı. Su değişimi dahi yapılmadı bu işlemler sonrasında.

    [​IMG]

    Görüldüğü gibi süreç tekrar oluşumu ortaya çıkarmaya doğru yönlendi. Önceki halini fotoğraflamak aklıma gelmedi açıkcası olsaydı görüntüye çok şaşırırdınız.

    [​IMG]

    Elbette bu saçaklanma oluşumları akvaryumun dekorunda ve tabanında olmadı ama yıllar içerisindeki coraline alg oluşumlarının renk çekiciliğinin solduğunu söylebilirim. Tabi gördüğünüz gibi artık kendi renklerine dönmüş durumdalar.

    [​IMG]

    Arka kısımlar diyelim veya alt kısımlar veya veya karanlıkta kalan kısımlar. Aslında coraline alg oluşumunun doğada gölge alanlarda ve kayaların alt kısımlarında olduğunu söylersem yanlış olmaz ama nedendir bilinmez akvaryumda tersi işliyor bence.

    Buradan ne çıkacak yazı sonunda derseniz açık yazacağım, elementleri ölçüp eksik görseniz de ve tamamlasanızda düşük olan bazı değerleri eklemenizle yükseltemezsiniz oturmamış akvaryum suyunda. Bu yüzden bazı konularda zamansız eklemelere karşı çıkıyor ve sabırlı olunmasını öneriyoruz.

    www.akvaryumportali.com

    Sevgiler...
     
    muratmurat, murer, Courageous ve diğer 2 kişi bunu beğendi.
  2. okan058

    okan058

    Mesajlar:
    853
    İsim:
    okan sakal
    Katkı ve alg konusu sürekli kafamı kurcalamıştır ca ekleriz mg düşüer onu ekleriz kh düşer onu ekleriz ph düşer onu ekleriz ca geri düşer ben bir hafta boyunca uğraştım çabaladım neler ettiysem bi türlü oturtamadım değerleri tesadüfen fosfat testi yaptım ve 2.5 ppm fosfat çıktı ve bu baya bi yüksek değerdi . Su değişimleri yaptım tabi uygun su vs vs ayarlanarak katkı hiç bir şekilde eklemedim ve yaklaşık 1 ay sonra değerler tam oturmuş bir hale geldi 15 günde 1 sefer olmak özere 60 lt aylık toplamında 120 ltre su değişim yapıyorum ve kesinlikle katkı eklemiyorum şimdi belki bu su değişimi çok gelebilir diye düşünenler olucak ve tabiki göze batan tuz masrafı ama şu yönden bakıldığında kaliteli ca , mg ,kh vs vs katkıların fiyatları göz onune alınınca ve yüklü olan tanklardaki nitrat ve fosfat değerleride göz onune alınınca bence su değişimden daha ucuz ve maliyetsiz bir yol yok . Şu anda coraline alglerim kat atmaya başladı plate coral gibi kat kat büyümeye başladılar en kısa zamanda burardanda resimlerini ekleriz .Su değişimleri standartlara bindikten sonraki su değerlerim .
    ca 450 ppm
    kh 10
    mg 1350
    ph 8.3
    po 0
    nirtat 0.2
    nitrit amonyak vs vs 0
     
    murer, zgrkaralar ve YIKIKTEMO bunu beğendi.
  3. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Aslında kafaların karışmaması gerektiğini çok defa yazdığımızı düşünüyorum bu satır aralarında. Foruma yeni katılan her tuzlu su hobicisinin akvaryum tanıtımındaki fotoğraflarda malesef akvaryum ister 30 litre olsun isterse 1500 litre fark etmiyor ve hepsinde akvaryum yanında sıra sıra katkılar oluyor. Sanırım büyük ihtimalle kurulum aşamasında malzeme listesi önerilirken ve tabi önerenler de duyumlarla öğrenildiği için listeye ekleniyor. Hangi akvaryuma neyi ve ne için ekliyor inanın bilinmiyor.

    Malesef yıllar göstermiştir ki... tüketimin olmadığı yere yığıntı yapmak sadece sonrasında benim oyum, yok benim buyum sorularını ortaya çıkarmaktan başka işe yaramıyor.
     
  4. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Selam arkadaşlar;

    Akvaryum suyumuzun alkanitesinin oturması adına diyemesek de coraline alg kaplanmasını isteyen arkadaşlarımıza gelişimi göstermek istedim. Bildiğiniz gibi bu konu başına da yazdığım gibi 10 saatlik elektirik kesintisi ardından yapılan yüksek oranlardaki doğal su ile su değişimleri sonrası sistem biraz da başa döndü diyebiliriz. Coraline alg kaplaması akvaryumumda takip eden arkadaşların bildiği gibi üst noktadaydı ama bu su değişimleri sonrası hafif bazı noktalarda gerile olmuştu. Başlığın amacı biraz da sabırlı olunması gerektiğini tecrübe bakışıyla ortaya koymaktı.

    Aşağıdaki iki fotoğraf farkı aşağı yukarı 1 aylık zaman dilimine aittir ve hiçbir ileve katkı kullanılmamıştır. Bu süreç sonunda kalsiyum ve elementlerin dengelenmesi başalatılmış ve sonuç farkı ile aşağıdadır.

    Konu başındaki durum, ( Akıntı motoru yenidir sistemde . Eski değildir. )

    [​IMG]

    Şimdiki durum;

    [​IMG]
     
    murer bunu beğendi.
  5. murer

    murer Kıdemli Üye

    Mesajlar:
    4.111
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Murat ERCAN
    Benim akıntı motorlarımın üzeri yeşil alg ile kaplı, birde fotosentez yapıyorlar.:)

    Motorun üzerinde görünen bordo alglerden bendeki kayalarda mevcut Temel, bazı kayalarımdada oldukça fazlalaştılar, birde bu renkteki alglerin yumuşak dokulu olanları var, her hangi bir araç yardımı ile kayanın üzerinden uzaklaştırdığımda Tang'ler hemen saldırıp yiyiyorlar, ama kayanın üzerindeki hallerine dokunmuyorlar.
     
  6. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Biz de her şey ispatlı arkadaşım. Oluşumu görelim bu mu ? :F Bunlar daha kibardır dağılabilir, güzel yosunlar iyi bak. Her yosun öcü değildir.

    [​IMG]
     
  7. murer

    murer Kıdemli Üye

    Mesajlar:
    4.111
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Murat ERCAN
    Bundanda bulunur merak etme sen, bunun yumuşağı diyelim.:F
     
  8. U.Uçar

    U.Uçar

    Mesajlar:
    216
    İsim:
    Ufuk UÇAR
    Sana garantili bir çim biçme makinesi önereyim.Sally light foot crab.
     
    murer ve YIKIKTEMO bunu beğendi.
  9. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Bayıldım ben buna Ufuk abi. Nerden buluruz bu Sally light foot crab denen arkadaşı ? Karaya takılıyor bu benim bulduğum. :smiley33:

    [​IMG]
     
  10. murer

    murer Kıdemli Üye

    Mesajlar:
    4.111
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Murat ERCAN
    Abi bende bayıldım buna. Ne iş yapar bu arkadaş Ufuk abi, varmıdır mercanlara balıklara zararı?
     
  11. sconat

    sconat

    Mesajlar:
    453
    İsim:
    Ozan Sıdal
    Harika renkleri var bunun ama su dışında geziyor yengeç hep suda yaşarmı acaba?
     
  12. okan058

    okan058

    Mesajlar:
    853
    İsim:
    okan sakal
    Vayyyy reklere bak biz de tuzlu paludaryum kurarız olur biter :)
     
  13. U.Uçar

    U.Uçar

    Mesajlar:
    216
    İsim:
    Ufuk UÇAR
    Sally light foot crab, bir yengeç türü.Resif uyumludur.Otçuldur ve yosun biçme makinesi gibi çalışır, ardından bir de turbo snail geçti mi canlı kaya pırıl pırıl olur.Çeşitli renkleri var, kahverengi ağırlıklı çoğunlukla.Ortalıkta pek göremezsiniz ama işini iyi yapar.Zaman zaman ithalatçı akvaryumculara geliyor.
     
    ozgun_cyprus ve murer bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş