1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Filtrasyon ve Akvaryum yapımı

Başlığı 'Akvaryum Filtre Yapımları' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 28 Aralık 2008 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Akvaryuma evde yer sorunu yaşayan bir çok arkadaş vardır sanırım. İnce fakat çok efektif filtresi olan ince uzun , kibar görünümlü bir akvaryum olarak bize fikir verecektir. Önce 30x 30x30 ölçülerinde bir akvaryumu pleksiden yapacağız. Eşit ölçülerde kestireceğimiz pleksileri yapıştırmak için fotoğraftaki yapıştırıcıyı kullanacağız ve şırınga ile zorlanmadan yapabiliriz bunu.

    [​IMG]

    Pleksilerimizi yapıştırıp akvaryumu oluşturduktan sonra en can alıcı kısıma bizi daha çok ilgilendiren filtre yapımına geçeceğiz. Filtrenin şekli size tuhaf gelebilir fakat bu boyuttaki bir akvaryumu uçuracak kadar güçlü olacak. Tabi önce akvaryumun sağ veya tercihe göre sol arka ya yakın dolabın içerisine girecek şekilde delmemiz lazım. Buraya suyu akvaryumdan taşıyacak olan boruyu takacağız.Silikondan bu bölümde faydalanabiliriz. Ancak şart değil. Yapıştırıcı bu işi yine görür.

    [​IMG][​IMG]

    [​IMG][​IMG]

    Sonra suyu taşıyacak boruyu içine alacak şekilde bir kutu yapmamız lazım. Bu kutu suyu daha rahat taşımada ve su seviyesini dengede tutmada bize yardımcı olurken, daha sessiz çalışmasını sağlayacak.

    [​IMG][​IMG]

    Burada dikkat edeceğimiz yer suyu taşıyacak boruyu çevirecek olan kutunun yüksekliğidir. Bu akvaryumda, akvaryumun üst sınırından kutu 5 cm aşağıda yapılmıştır. Sizlerin yapacağı akvaryum ölçülerine göre değişecektir ve eğer bu mesefaye dikkat edilmez ise su ya düşük kalır ya da taşar. Yukarıdaki fotoğrafta mesafe anlatılmıştır.

    [​IMG][​IMG]

    Filremiz biraz uzun olacak, akvaryum ince, kibar ve uzunlamasına olduğundan daha güçlü filtreleme için daha fazla hacimden faydalanırken, akvaryumun yüksekliği görünümün bütünlüğünü tamamlayacak. Filtremizi ister camdan, ister yine pleksiden yapabiliriz. Filtenin altında motor için boş bir alan bırakacağız, üzerine ızgara yaparak bu alanı oluşturabiliriz. Bu devridaim motorunun gücü önemlidir. Fazla oluşu akvaryumda taşırma yapar.

    [​IMG]


    Filtre malzemelerimiz tamamen ihtiyacımıza kalsada ana malzeme olarak, elyaf, biyabol, seramik, sünger vs gibi filtre malzemeleri olabilir. Elyafı fazla kullanmamız gereken bir sisteme sahip, sebebi ise, en alta motor haznesine tortu pislik gitmemeli, zira temizlenmesi zor olur. Zaten uzun süre temizlik gerektirmeyecek şekilde kuruluyor. Biyolojik olarak kullanılabilecek bir çok malzemeye alan var.

    [​IMG] [​IMG]

    Üzerine dolabı eklenince böyle bir görüntümüz olacak şimdilik.

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    Akvaryuma suyu doldurabiliriz. Suyun akvaryum seviyesinin neresinde kaldığına dikkat edelim. Bu seviye ideal bir seviye. Motor suyu yukarı basacak, su akvaryum içerisinde yükseldikçe taşıma borusunun olduğu hazneye dökülecek ve fazla su boru vasıtası ile aşağıdaki sump kırması filtreye dökülecek, oldukça fazla filtre malzemesinden geçen su pırıl pırıl yukarı basılacak.

    [​IMG]

    Aydınlatmaya ayrıca bakacağız artık, harç bitti yapı paydos. Güle güle kullanın.


    Fotoğraflar Japon bir akvariste, anlatımı ise şahsıma aittir.

    Saygılarımla...
     
    lades bunu beğendi.
  2. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Temel hocam;eline sağlık :alkis:

    Gene mükemmel bir çalışmaya imzanı atmışsın :alkis:

    Hocam;seninle beni bir arada düşünemiyorum Valla.Yakında arabadan bile akvaryum yapacağız :D

    Hocam müsadenle bir ekleme yapmak istiyorum.

    Eğer bu akvaryumu yapmak isteyen arkadaşlar olursa,gerekli malzemeleri reklam sektörlerinde, ( tabelacılar) yada reklam sektörü toptancılarında bulabilirler.Kloroform lt si 15 ytl,pleksiklasın m2 si 20 ytl civarı (5 mm)

    Saygılar.
     
  3. gerçeküstad

    gerçeküstad

    Mesajlar:
    40
    Aydınlatıcı şekilde paylaşılmış olan bu Dıy yapım akvaryumun dikkatimi çeken kısmından söz etmek isterim. Akvaryum Filtresine göre çok küçük görünmektedir. Dekoratif hale getirilirken alandan faydalanılmış. Bu ortaya efektif bir filtrasyon çıkarırken, akvaryum bakımlarında akvaryum dostlarına bakım rahatlığı sağlayacaktır.

    Güzel bir yapım, emeği geçenleri kutlarım.
     
  4. Michelangelo

    Michelangelo

    Mesajlar:
    2
    Harika!!!
     
  5. omeriyidogan

    omeriyidogan

    Mesajlar:
    139
    İsim:
    Ömer İYİDOĞAN
    Kloroform uygulaması

    Merhaba Temel bey,

    Bir konuda fikrinize ihtiyacım var.

    Vorteks bir reaktör yapma aşamasındayım. Parçaları Kloroform ile sabitlemeyi düşünüyorum. Yalnız hiç bu maddeyi kullanmadım. Şırınga ile kullanmak şırıngada erime yapmaz mı? Suluboya fırçasındaki espri nedir? Bu fırça yerine başka bir malzeme kullanabilirmiyiz? Genel olarak nasıl bir uygulama yapacağım konusunda yardım ederseniz sevinirim.
     
  6. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Kloroform şırıngayı eritmiyor ama hemen eritmiyor yani işimizi rahat rahat göreceğimiz süreyi tanıyor. Zaten uzun sürekli saklamalarda bu yüzden cam şişe kullanılır. Pleksi yapıştırma da tavsiye ederim tabi öpüşen yüzeyler düzgün ve arada aşırı boşluk barındırmıyorsa. Fırçanın espirisi iki yönlü birincisi yüzeyi temizlemek ve bir diğeri kalın kloroform kullanıldığında yani yüzeyi boşluk olan yerlere kalın kloroformu yaymaktır. Başka bir işlevi yok. Vorteks reaktör yapım aşamalarını paylaşarak ilerlerseniz daha sağlıklı ve faydalı olur. Kolay gelsin.
     
  7. Erman Pehlivan

    Erman Pehlivan

    Mesajlar:
    2.787
    Yer:
    İzmir / Torbalı
    İsim:
    Erman PEHLİVAN
    Pleksiden yapmak ? ısı sorunu olmayacak mı peki akvaryum için ilerde? Isıyı stabil tutmak zor olur sanki ?
     
  8. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Akvaryum değil reaktör yapılıyor Erman. Yanlış anladın sanırım.:ay:
     

Sayfayı Paylaş