1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Yumurta Sarısı Kullanımı(artemia yiyemeyen yavrulara)

Başlığı 'Akvaryum Yemi Araştırma Portalı' kategorisinde rcall tarafından 30 Kasım 2008 başlatılmıştır.

  1. rcall

    rcall

    Mesajlar:
    28
    Yumurta sarısının, mineral ve vitamin içeriklerine bir göz atalım. Beyazı ve sarısı arasında çok farklılıklar vardır. Yumurtanın sarısı hem minarelce, hemde vitamince beyazından üstündür.
    Yumurtanın sarısı, D vitamini sağlayan bir kaç besinden birisidir. Sarısı, beyazına oranla daha fazla demir, yağ ve protein içermektedir. Yumurtanın sarısında bulunan demir, büyüme, gelişme ve hastalıklardan korunma rolüde üstlenir. Aşağıdaki tabloda, mineral ve vitaminler ayrı ayrı gösterilmiştir.
    [​IMG]

    Yumurtadan yeni çıkan yavruların bazıları artemia yiyemeyecek boyda oluyorlar. Bu nedenle artemia yiyebilecek boya getirmek için yumurta sarısını kullanabiliriz. İlk 2-3 gün yumurta sarısı ile beslenen yavrular artemia yiyecek boya rahatlıkla ulaşıyorlar. Yumurta sarısını vermek akvaryum suyunu bozar mı? Bozar ama uyguladığım bu sistemde bozulmuyor arkadaşlar. Bu sistemdeki tek önemli nokta, yumurta sarısının içindeki tortuları akvaryuma ulaştırmamak. Fotoğraflı bir şekilde bu sistemi müsadenizle anlatmak istiyorum.

    Lazım olan malzemeler;
    Çay bardağı, çay kaşığı, şiringa ve yumurta sarısı
    Yumurta sarısının onda biri kadarı bize bir seferliğine yetecektir.
    [​IMG]

    Çay bardağının içersine attığımız yumurtanın sarısını, çay kaşığının tersi ile iyice ezmeliyiz.

    [​IMG]

    Yumurta sarısını bardağın içinde iyice ezdikten sonra, akvaryumdan alacağımız su ile bardağı dolduruyoruz. Fotoğrafların üzerine bekledikleri süreleri belirttim.2-3 dakika beklemek daha iyi sonuç verecektir.
    [​IMG][​IMG]


    [​IMG][​IMG]


    Alttaki fotoğrafta kırmız ile işaretlediğim bölüm, yumurta sarısı zerreciklerinin bulunduğu kısımdır. Tortu en dibe çöktüğünden, mümkün olduğunca suyu çalkalamamaya çalışın. Fotoğrafta da görüleceği üzere bibe çöken tortular net bir şekilde belli oluyor. Bu tortuları yavrular yiyemez, yese de sakıncalıdır. Sindirim sistemi henüz çok zayıf olan yavruları kaybetmek olasıdır. Şiringayı maksimum fotoğraftaki seviyeye kadar indirip yavaş yavaş çekim işlemi yapınız. Bir seferde alacağınız yumurta sarısı zerrecikleri bir parti yemlemeye yetecektir. Bu çay bardağı içersindeki yumurta sarısı zerreciklerini bir saat sonra tekrar kullanabilirsiniz. Daha sonra bu suyu dökün ve tekrar yumurta sarısını yenilemenizde fayda vardır.

    [​IMG]


    Şiringa içersindeki yumurta sarısı zerreciklerini çıplak gözle görmek mümkündür. Yavrular genelde bir yerde toplu halde dururlar. Şiringa içersine çektiğiniz bu zerrecikleri, yavruların üzerine yavaş yavaş boşaltınız. Bu zerrecikler suda direkt batmaz yavaş yavaş aşağıya iner. Hatta akvaryum içersinde normal bir akıntı varsa, tüm akvaryumu suyun orta kesimlerinde dolanır. Yavruların yumurta sarısını yediğini, gözlerinizle rahatlıkla görebilirsiniz. Ben ilk 3 gün yumurta sarısını uyguladım ve 4. günde artemialarını verdim. İlk gün artemia yiyemiyecek boyda olan melek yavrularım, yumurta sarısını yedikten 4 gün sonra tek hamlede artemiayı yutuyordu.
    Şiringa içersindeki yumurta sarılarının da, yakından makrosunu çektim.

    [​IMG]

    Yumurta sarısını verme sürecinde(2-3 gün) su değişimi yapabilirsiniz. %10 su değişimi yapılıp ilave edilecek suyun akvaryum su değerleri ile aynı olmasına ve ısısına dikkat edilmelidir.
    Umarım faydalı olmuşumdur.
    Not: Yavrular için yumurta sarısını hazırladıktan sonra, beyazını yemeyi unutmayın israf olmasın. :)
    Sağlıcakla kalın. Saygılar...
    Tamamen kendime aittir. Alıntı yapılamaz...
     
    grafikdelisi bunu beğendi.
  2. bmehmetyavuz

    bmehmetyavuz

    Mesajlar:
    301
    Ynt: Yumurta Sarısı Kullanımı(artemia yiyemeyen yavrulara)

    Ramazan Bey, paylaşım için teşekkürler. Ben daha önce bıldırcın yumurtasının kullanılıp, kullanılamayacağını tartışmaya açmıştım. Okuduğum kaynaklardan bıldırcın yumurtasını tavuk yumurtasına oranla çok daha zengin içeriğe sahip olduğu bilgisine ulaşmıştım.
    ""Bıldırcının yumurtası yaklaşık 10 g ağırlığında 30 mm uzunluğunda ve 24 mm genişliğindedir. Tavuk yumurtalarına göre daha küresel bir görünümü vardır. Tavuk yumurtalarında biçim indeksi 0.72 olmasına karşılık bıldırcın yumurtalarında bu değer 0.78 dolayındadır. Yumurta kabuk rengi kahverengi benekli ve açık mavi görünümlüdür.
    Bıldırcın yumurtası tavuk yumurtasından 5 kat fazla fosfor, 8 kat fazla demir, 6 kat fazla B1, 15 kat fazla B2 vitamini, 9 kat fazla protein ihtiva ediyor. Güç ve zindelik vermesi, solunum, alerjik astım sorunları için tabii bir antibiyotik olması...

    KONUMUZLA ALAKALI TABLOLAR

    [​IMG]

    [​IMG]

    Arkadaşlar bıldırcın yumurtası yavru büyütmeden alternatif yem olarak düşünülebilir mi? Artıları, eksileri neler olabilir? Lütfen beyin jimnastiği yapalım ve yorumlarımızı esirgemeyelim.
    Bence;
    Artıları : Ucuz, bulunması kolay, yüksek B1 B2 vitamini ve yüksek protein içermesi çok iyi.
    Eksileri: Suyu kirletme ihtimali var ama benim düşüncem tüketilebilecek kadar verilmesi ve yavru büyütme tankıda bulundurulacak salyangozların da yardımıyla bu olumsuz durumun önüne geçilebilir.""




    Bu konudaki düşünceleriniz de paylaşırsanız memnun olurum.
    Saygılar...
     
  3. rcall

    rcall

    Mesajlar:
    28
    Ynt: Yumurta Sarısı Kullanımı(artemia yiyemeyen yavrulara)

    Bıldırcın yumurtasını daha önce hiç kullanmadım. Karşılaştırmada verilen değerler ışığında, bıldırcın yumurtasının tavuk yumurtasından vitamin ve protein anlamında daha zengin içeriğe sahip olması bakımından, kullanmakta hiç bir sakınca ve dezavantaj görmüyorum.
    Şu da varki, hiç bir zaman ana besin maddesi olarak görmemek lazım. Yumurta sarısını kullanmamın tek nedeni, özellikle artemia yiyemeyecek boyda dünyaya merhaba diyen (genelde cüce amerikan yavruları, melek yavruları vs.) yavrularını artemia yiyecek boya en kısa zamanda getirmek içindir. Bu süreçte benim tespitlerime göre en fazla 3-4 gündür. Yumurta sarısını kullandığımız bu 3-4 gün süre zarfında akvaryum suyunu steril tutmak çok zordur ve uğraş getirmektedir. Her yemlemeden sonra mutlaka su değişimi yapılmalıdır.
    Bu konuda yapılan en büyük yanlış, yumurta sarısını yukarıda verdiğim sistemdeki gibi değilde, kırarak akvaryum içersine atmaktadırlar. Kırılarak atılan yumurta sarısı yavrulara hiç bir faydası olmadığı gibi, direkt su içersinde bozulmaya ve su değerlerini allak bullak etmeye başlayacaktır. Bu yanlıştır ve yavru ölümleri baş gösterecektir. Bu yanlıştan aynı gün içinde dönülmezse, yavruların hepsini kaybetmemiz sonucuna kadar varacaktır.
    Bıldırcın yumurtası konunuz da ayrıca güzel ve açıklayıcı olmuş Mehmet Bey, paylaşım için teşekkürler.
    Saygılar...
     
  4. hoca48

    hoca48

    Mesajlar:
    9
    Ynt: Yumurta Sarısı Kullanımı(artemia yiyemeyen yavrulara)

    Yumurta sarısının ne kadar dikkatli verilirse verilsin tamamının tüketileceğini sanmıyorum. Üstteki yöntemi bir zamanlar denemiştim; ancak suyu kesinlikle kirletiyor ve 26-27 derece sıcaklık olduğu için koku da yapıyor.
    Saygılar,
     
  5. rcall

    rcall

    Mesajlar:
    28
    Ynt: Yumurta Sarısı Kullanımı(artemia yiyemeyen yavrulara)

    İsminizle hitap etmek isterdim ama yazmamışsınız kusura bakmayın Sayın hoca48,
    Yumurta sarısı kullanımını en fazla 3-4 gün tavsiye ediyorum. Daha sonra artemiaya geçilmelidir. Yumurta sarısını uygularken mutlaka, dinlendirlimiş ve ısısı akvaryum ısısıyla aynı olan su değişimleri mutlaka yapılmalıdır. En az su değişimleri %10-15 olmalıdır.
     
  6. hoca48

    hoca48

    Mesajlar:
    9
    Ynt: Yumurta Sarısı Kullanımı(artemia yiyemeyen yavrulara)

    Dip çekiminden sonra eklenecek dinlendirilmiş su elbette akvaryumdaki suyla aynı ısı değerlerine sahip olacak. 3-4 gün boyunca her gün en az %10-15 oranında su değişimi yapılsa bile artan yumurta sarısının tamamını temizleyebilmek mümkün olmayacağı için o ısıda, su değerleri tehlikeye girecek en azından kötü koku oluşturacaktır.

    Not: Kişisel görüşümdür.

    Saygılar,
     
  7. rcall

    rcall

    Mesajlar:
    28
    Ynt: Yumurta Sarısı Kullanımı(artemia yiyemeyen yavrulara)

    Saygılar Hocam,
    Yumurta sarısının oluşturacağı kokuya katlanabilirim ama, artemia yiyemeyecek boyda olan yavrularımın ölmesine asla. Bir şekilde bu duruma katlanmak zorundayız, sizin bu konuda tavsiyeleriniz var mıdır? Bıldırcın yumurtası, tavuk yumurtası vs vs. kullanmadan yavruları 3-4 günlüğüne, yani artemia yiyebilecek boya getirebilmemiz için neler yapmamız gerekir? Bu konudaki yorum ve görüşlerinizi bekliyorum.
    Saygılar...
     
  8. hoca48

    hoca48

    Mesajlar:
    9
    Ynt: Yumurta Sarısı Kullanımı(artemia yiyemeyen yavrulara)

    Benim bu konudaki tavsiyem ancak özel yavru yemleri olabilir. Larviva ve benzeri yemler ( 0 numara ) balıkları ilk günlerde canlı yem kadar besleyebiliyor.
     
  9. DuncaN

    DuncaN

    Mesajlar:
    211
    Ynt: Yumurta Sarısı Kullanımı(artemia yiyemeyen yavrulara)

    Sayın hoca48, yumurta sarısı üsaresi bu konularda hatrı sayılır bir yemdir,Dibe çöken yemin suyu bozması ile konuda hakkınız yenmemeli ama unutmamanız gereken bir konuda su değişiminin yavru büyütmede etkin bir yöntem olduğudur.
    Yani her şartta yumurta sarısı ve su değişimi birbirini tamamlar.
    Bahsettiğiniz yemler larviva vb her hobici tarafından bulunabilecek yemler değildir.
    Bu açıdan bakarsak muhalefetinizi anlamakta zorlanmaktayız.Akviristler bu paylaşımları hobi ilerlesin hobi ucuzlasın diye yapıyor bunu da unutmamanız gerekiyor.
    Ayrıca size hitapta zorlanıyoruz profil ve kimlik bilgilerinizi düzenlerseniz hoca48 diye hitap etmek durumunda kalmayız.
    Saygılar.
     
  10. hoca48

    hoca48

    Mesajlar:
    9
    Ynt: Yumurta Sarısı Kullanımı(artemia yiyemeyen yavrulara)


    Mesajlarımın hiçbirini muhalalefet olsun diye yazmadım. Amacım sadece paylaşım yapmaktır. Su değişiminin yavruların büyümesi üzerinde çok büyük bir etkisi olduğunu da iyi biliyorum.Yıllar öncesinde japon balığı ürettim. Yumurta sarısı konusunda ( tüm titizliğime rağmen ) acı tecrübelerim oldu. Yazdıklarım da bu tecrübelere dayanmaktadır. O zamanlar internet ve buna bağlı olarak online alışveriş yapılabilecek petshoplar yoktu. 15 ytl gibi bir ücretle aldığım larviva yem, her gün kullansam bile en az 1 yıl yetecek bir miktarda geldi.

    Sonuçta, isteyen hobici yavrusunu ya da damızlığını istediği şekilde besler..İster yumurta sarısı kullanır; ister pul yem, isterse dip yemi.. Herkes bu konuda kendi tercihini yapar... :)

    Bu konuda yazdığım mesajlar sanırım yanlış anlaşıldı. Bu nedenle bu konuya başka mesaj yazmamaya karar verdim.

    Saygılar,
     
  11. DuncaN

    DuncaN

    Mesajlar:
    211
    Ynt: Yumurta Sarısı Kullanımı(artemia yiyemeyen yavrulara)

    Bu mesajınız üzerine yorum getirmiştim sayın hoca48 ,
    Bakın ben kısaca anlatayım ben Manisa'dayım bazı yerlerde petshop yada akvaryumcu yok.Hatta net bağlantısı bile sınırlı yerler var tabi sizin profilinizde adınız ve nerden olduğunuz yazmadığından sözlerinizi yanlış yorumlamamız normal .
    Tabi ki bizde larviva vs ye karşı değiliz ama bu konuda imkan dahilinde en kolay çözüm budur deyip paylaşmaya çalışıyoruz.
    http://www.youtube.com/watch?v=Fmr_tSW6BxY
    Video yu izlerseniz şu an bakım ve üretimi en zor balıklardan biri olan diskus için yumurta sarısı usaresi hazırlandığını göreceksiniz videoda 2,50 sn de.
    Karşılıklı anlayış ve saygı içinde bildiklerimizi ve düşüncelerimizi paylaşmak umudu ile Sayın hoca48.
     
  12. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ynt: Yumurta Sarısı Kullanımı(artemia yiyemeyen yavrulara)

    Sayın Hoca 48,
    Yanlış anlaşılan bir mesajınız yok. İçeriğini okuduğumuzda mesajlarınızın haklılık payı zaten görünmektedir. Yumurta sarısını ben daha evvelki paylaşımlarımda da dile getirmiştim. Tıpkı söylediğiniz gibi suya çabuk dağılan bir yem olduğu aşikardır. Önemli olan bu besinden nasıl en az suya dağılma ile faydalacağımız konusudur.

    Benim bu konudaki tavsiyem, yumurta sarısı çabuk kuruyan bir besindir. Balıklara vermeden önce eğer bekletilirse kuruyacaktır. Kuruyan parçaların suda daha uzun süre dağılmadan kaldığını görmek mümkündür. Tüketimi için gereken zaman sağlanacaktır. Yavru yemleri piyasada satılmaktadır. Akvarist bu yemleri elbet elinin altında bulundurmak zorundadır.

    Canlı yemler sürekli bulunamayabilir, ancak ,akvarist çözümsüz değildir. Balık yavrularını beslerken yukarıda sözünü ettiğimiz gibi, hazır yem zaten bulundurmak zorundadır. Terciğini canlı yeme alternatif bir yemden yana kullanmalıdır. karatoin içerikli beslenebilen tüm yavulara canlı yem kadar güç katabilecek, büyütebilecek, renk verebilecek bir yem olan Sera kril kullanabilir.

    Su değişimleri ile sudan bazı atıkları toplayabilmek demek, suya rahatça yük getirebilecek gıdaları kullanabiliriz demekte değildir. Önemli olan suya en az yükü bindirerek yapacağımız su değişimde değerleri daha iyi hale getirmektir. Aksi taktirde bindirdiğimiz yükü sadece geri alırız. Bu esnada akvaryumun atık yükü dereceli olarak yükselecektir.

    Sevgi ve saygılarımla...

    Not: Hitap şeklim, profil bilgilerinizi girmediğinizdendir. :cekingen: Kusura bakmayın.
     
  13. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Yeni birşey değil ki bu.60-70'li yıllardan beri yapılan birşey.Ben kendin yap yemimde yumurtayı bu şekilde kullanmıştım ve kurutup balıklara verdiğimde ne kötü bir koku ne de dağılma gözlemlemedim.Biraz önce arkadaşım yem kavanozunu yere düşürüp patlatmamış olmasaydı hala besliyor olacaktım balıklarımı :( Neyse ki yarın verdiğim yavru yemi siparişim elime geçecek :)
     
  14. yusufk14

    yusufk14

    Mesajlar:
    17
    Ya arkadaşlar bir bu yemi 3-4 gün değil de 1 ay gibi bir süre kullansak olmaz mı? Benim öyle artemia-sera-tetra yemleri olabilme imkanım yok.Ayrıca benim balıklarım yeni doğdu yaklaşık 30 taneler ne kadar ymurta sarısı vermem gerekiyor?
     
  15. sconat

    sconat

    Mesajlar:
    453
    İsim:
    Ozan Sıdal
    Artemia yok,Sera yok,Tetra yok ama azminiz var... super:gif super:gif super:gif

    Yumurta sarısını vermeden önce kurumasını bekleyin biraz o zaman suda dağılması daha uzun sürüyor.Yoksa suya dağılıp gider,dikkatli vermek lazım.Aylarca verilir ama öyle sabah,öğle akşam değil.araya başka gıdalar eklemek lazım.Balıklarınızın türünü yazmamışsınız bu şekilde sağlıklı yanıt alamazsınız.ciklit ise karides bulma imkanı varsa olur, toprak solucanı olur.Kendiniz evde yem yapabilirsiniz bezelye, balık eti,karides,yumurta sarısı,havuç,brokoliyi iyice mikserde karıştırıp yem yapabilirsiniz. super:gif super:gif
     
  16. yusufk14

    yusufk14

    Mesajlar:
    17
    balıklarım lepistes ayrıca Malatya'da karides bulamam.. ağla:gif
     
  17. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Yusuf kardeş,pul yemleri ufala iyice,sofra tuzu kıvamında,ver yesinler.Lepistesler için değil bu yöntem(veya herhangi bir canlı doğuran).Daha çok larvadan çıkan yavrular için.Aslında yumurta sarısını değil,yumurta sarısının suyu bozması ile oluşan tek hücrelileri tüketiyor bu meretler.O yüzden çok çok az damlatmak lazım suya.Zaten 1 gün bu şekilde besleniyor.Ertesi gün artemiaya başlanıyor...
     
  18. yusufk14

    yusufk14

    Mesajlar:
    17
    30 lepistes yavrusu için günde kaç defa kaç damla(santilitre) damlatmak lazım?
     
  19. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Yusuf kardeş,gerekmiyor senin yavrulara yumurta sarısı.Onlar toz yem yiyebilecek büyüklükteler.
     
  20. suleyman

    suleyman

    Mesajlar:
    1
    Yumurta Sarısı Kullanımı(artemia yiyemeyen yavrulara)

    Bence çok güzel bir öneri. Ben derim ki yavruları allalım küçük bir akvaryuma koyalım, kendi akvaryum suyumuzu kullanalım, sıcaklık ph gibi değerleri kontrol edelim. Zaten 3,4 gün besleyeceğiz sakıncası az yok sanırım.Büyük akvaryumlarda 50,100 L normal 250,300,400 L olan akvaryumlarda bunu yapabiliriz. Suyu boşaltmak çok zor çunkü değerler oturmuş ve balık ortama alışmış olacak. Yavruları beslerken büyükler hastalanacak dikkat edelim nitrat oluşumu ve sertliğe.
     

Sayfayı Paylaş