1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Ateş Ağız (Cichlasoma-Thorichthys Meeki)

Başlığı 'Amerikan ve Piranha Balıkları' kategorisinde akvaryumcumurat tarafından 17 Ekim 2008 başlatılmıştır.

  1. akvaryumcumurat

    akvaryumcumurat

    Mesajlar:
    17
    Ateş ağız (Cichlasoma-Thorichthys meeki)

    [​IMG]


    Bu türün Orta Amerika’da yaşam alanı Meksika ve Guatemala bölgesidir. Cichlasoma grubu içerisinde orta büyüklükte sayılır. Erkekler 15 cm’ye kadar büyüyebilmektedir. Normal şartlarda yetişkin boyları 10-12 cm’dir. Dişiler erkeklere oranla daha küçüktür. Erkeklerde yüzgeç uçları çoğu Amerikan Cichlidlerinde olduğu gibi uzun ve sivridir. Grubun klasik görünüm şekli olan, yanlardan basık, yüksek görünüşe sahip balıklardır. Solungaçlarını kabarttıklarında kafaları adeta bir şemsiye gibi açılır. Ortalama ömürleri akvaryum ortamında 12 yıldır.
    Ağız ve karın bölgesindeki portakal rengi, üreme ve çatışma dönemlerinde kırmızıya çalar. Bu renk özelliği de balığa yurdumuzda verilen isim sebebidir. Gövde rengi gri ve açık mavi tonlarındadır. Gövde ortasında siyah nokta bu türde de mevcuttur. Renklerini iyice gösterdiklerinde gövdelerinde dikey siyah bantlar görülebilir. Bulunduğu habitat içerisinde renk cümbüşü açısından farklı bir yere sahiptir. Dişiler erkeklere oranla daha soluk renktedirler.
    Etçil balıklardır. Genel cichlid balıklarının yediği her türlü yemle beslenebilirler. Verilen kuru yemlere ilave olarak, beslenme kalitesini artırmak için, canlı yemde verilmelidir. Artemia, tatlı su karidesi, midye, kuru yeme alternatif ve çeşit olabilir.
    Orta sertlikte alkali ve asidik sularda, 7 pH değeri gözetilerek, 22-25 C sıcaklıkta bakılmaları uygun olur. Geniş akvaryumlarda daha rahat ederler.
    Bölgeci olmaları ve eş tutma özelliği sebebi ile akvaryumda birden fazla çift beslenecekse; farklı optik bölgeler hazırlanmalıdır. Akvaryum kayalar ve dayanıklı, köklü bitkilerler ile dekore edilmelidir. Dekor yapılırken belirleyici farklı optik bölgeler ihmal edilmemeli, kayalar ve bitkiler aynı bölgede toplanmamalıdır. Toprağı kazma huyları olduğu için mevcut bitkiler kayalar ile desteklenmeli, yada saksı kullanarak kökler saklanmalıdır. Tek bir çift için 150-200 Litrelik bir akvaryum yeterli olurken, fazla balık veya değişik tür durumunda daha geniş hacimli tanklar tercih edilmelidir. Barışçıl bir yapıya sahiptirler. Kendi grubunda olan çoğu amerikan cichlidler ile rahatlıkla beslenir. Erkekler arası kavgalar görülse de birbirlerine fazla zarar vermezler.
    Üreme dönemlerinde eş tutarlar. Çiftleşmeye etki edecek faktörler arasında balıkların küçükten itibaren birlikte alınarak beslenmesi, dişi sayısının fazla tutulması ve ısının 26-27 C’ye yükseltilmesi sayılabilir.
    Eş tutan çift akvaryum içinde mutlak suretle yuva hazırlığı yaparlar. Kumları kazarlar taşları yerlerinden oynatırlar. Bu gibi optik bölgede görülen faaliyet üreme hazırlığının da işaretidir.
    Düz yumurta döken bu türde, yumurtalar çift tarafından birlikte korunur. Bir seferde 400-500 yumurta barıkabilirler. Yumurtaları bozulmaması için anne, yüzgeçlerini bir yelpaze gibi kullanır. Akıntıya göre de zaman zamanda yer değiştirebilir. Yumurtaların olduğu dönemde yeme biraz ilgisiz kalırlar. Yuvayı mümkün olduğunca terk etmeden beslenmek isterler. Zaman zaman yuvayı kısa süreli terk eden eş, diğer eş tarafından vücut hamleleri ve kafa darbeleri ile yuvaya yönlendirilir. Yumurtalar çatladığında, çıkan yavrular hemen yüzemezler. Daha önceden hazırlanmış çukur bir bölgeye, eş tarafından alınırlar. Yaklaşık 5-7 günlük bir süre sonunda yavrular serbest yüzmeye başlarlar.


    [​IMG]
    Yetişkin Erkek Kabarırken



    [​IMG]
    Yuvasını Koruyan Bir Çift




    Derleme kişiseldir. Fotoğraflar bağlı bulundukları linklere aittir.
     
  2. bettacı

    bettacı

    Mesajlar:
    106
    Ynt: Ateş Ağız (Cichlasoma-Thorichthys Meeki)

    Çok güzel bir tür.Ama daha önce hiç beslemedim.
     
  3. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ynt: Ateş Ağız (Cichlasoma-Thorichthys Meeki)

    Teşekkürler Murat hocam. Kur yapma seramonileri gerçekten etkileyici. Tabi kızdıkları zamanda öyle.
     
  4. ggazeteci

    ggazeteci

    Mesajlar:
    9
    İsim:
    Kemal Yavuzel
    Cevap: Ynt: Ateş Ağız (Cichlasoma-Thorichthys Meeki)

    Murat hocam 200 litre akvaryumda 1 erkek 2 dişi Ateş Ağız, 1erkek 1 dişi ramirezi ve 5 tane kribensis yavrusu besliyorum. Ateş ağız bir dişiyi eş tuttuğunda diğer dişiyi çıkarmalı mıyım? Kribensisler büyüdükten sonra onları da sadece bir çift olarak bakmayı planlıyorum. 3 ayrı çift balıkla bu akvaryumda ayrı bir üretim tankı kullanmadan üretim yapabilir miyim? Başka balıkların olması yavru sayısını azaltacaktır belki ama doğal seleksiyon olacaktır diye düşünüyorum. Bu akvaryuma çöpçü türü balık koymalı mıyım? Son olarak suyun üst ve orta seviyesinde yüzdükleri için 5-6 tane zebra danio ya da neon tetra koyabilir miyim bu tanka? Deneyimlerini paylaşırsanız çok sevinirim.
     
  5. Homeros

    Homeros

    Mesajlar:
    159
    Yer:
    İstanbul/Beykoz
    İsim:
    Ömer ÇAKIR
    Yavrular çıktığında illaki erkek ya da dişiyi ayırmak gerekir mi?
     

Sayfayı Paylaş