1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Co2 ve Mum Çiçeği

Başlığı 'Bitkili Akvaryum Portalı' kategorisinde Desert Falcon tarafından 22 Ekim 2008 başlatılmıştır.

  1. Desert Falcon

    Desert Falcon

    Mesajlar:
    608
    Arkadaşlar aklıma bi fikir geldi ama ne kadar doğrudur bilemiyorum ne kadar işe yarar sizlerinde fikirlerini almak istiyorum.
    Mum çiçeği diye sarmaşık var bizim evde onu içeriye almayı planlıyorum ve geceleri Co2 bıraktığını biliyorum.Akvaryum etrafına bu çiçekten koyucam acaba filtrenin ortamdaki oksijeni ve Co2 i çekip akvaryuma salmasıyla bitkilerimde mayalı sistem olmadan gelişim sağlayabilirmiyim?
    Fikir aklıma nereden geldi diye sorarsanız...
    Bi dede var adamın akvaryumu 50 litre kadar ışıklandırması orta derecede ama akvaryumu çeşit çeşit bitki dolu ve akvaryumun etrafıda kara bitkileriyle dolu...Nasıl bu kadar sağlam gelişir diye düşünüyorum başka da sebep gelmiyor aklıma.Siz ne dersiniz? :cekingen:
     
  2. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ynt: Co2 ve Mum Çiçeği

    Selam,
    Mantıksız değil. Bir miktar hava motorunun çekmesiyle akvaryuma girebilir. Fakat başarıyı buna bağlamak doğru olmaz diye düşünüyorum. Unuttuğumuz bir şey var bu konuda. Akvaryum içerisinde yaşayan balıklarda bir miktar Co2 üretir. Tabi bitki yoğunluğuna bağlı olarak miktarı yetmeyebilir. Ama sadece Co2 üretmesi için kara bitkilerine güvenmek veya akvaryum etrafına yığmak yerine, kendimiz nefes alarak ve hava hortumu vasıtası ile akvaryuma üflersek sanırım yine bir miktar Co2 sağlanır.

    Olmaz mı?
     
  3. Desert Falcon

    Desert Falcon

    Mesajlar:
    608
    Ynt: Co2 ve Mum Çiçeği

    O da olur tabii...Işık konusuna değinelim birazda sizce 15W yeterli mi?Aslında burda listeyi hazırladık biz ama benim aklıma takılan bu ışık kısmı.Lav kırığı midye kırığı falan hepsini ayarlıycam.
    Başka bir siteye yazdığım yazıda bu ;

    Biraz araştırma yaptım sazlar hakkında yakın zamanda 68 litrelik tankıma eklemeyi düşünüyorum bu bitkileri.
    6 kök kadar alacağım.Elimde bunlar var;

    -6-7 cm dere kumu(biraz ince)
    -15W florosen
    -7.5w iç filtre
    -100W ısıtıcı

    Bazı yerlerde uzun bitkilerin yüksek ışık istediği bazı yerlerde de sazların kolay bitkiler olduğu yazılı sizin önerileriniz neler?15w ı 20w a yükselteyim mi?Kapak 1cm kısa kalıyor 20W florosen için ama eski akvaryumumun kapağını kullanabilirim biraz çirkin olur ama idare edicem.Eğer 15W da yetişir diyorsanız hiç kurcalamayalım istiyorum 20W a yükseltip diğer kapağı koymak en son seçenek olsun.
    Co2 takviyesi yok,Deep marka torf ve sıvı gübre var...
    Bi yerden biliyorum adamın 50 litrelik akvaryumu var orta dereceli ışıklandırmada ve Co2 siz bir akvaryum ama bitkiler çok güzel yetişiyor adam bölüp sürekli satıyor ve akvaryumun etrafı sarmaşıklarla dolu acaba geceleri sarmaşıkların bıraktığı Co2 den mi faydalanıyor diye merak ediyorum bende yarın mum çiçeği koyucam odama çok güzel oluyor odada hem olursa belki böyle bi yararı da olur diyorum.Ayrıca 8 lepistes,2çöpçü,1 cüce vatozum var.
    4 tane de lepistes yavrusu var ama onlar fasülyeden
     
  4. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ynt: Co2 ve Mum Çiçeği

    Sözünü ettiğin akvaryumun başarısı bence, suyun eski ve oturmuş olmasından geliyor. Bir çok bitki, hafif asidik sudan hoşlanıyor. Bitkilerden çürüyen yaprakları çok sık temizlemez isen, bunu besine çevireceklerdir. Suyun eski oluşu bence çok önemli. Aydınlatmana gelince, bir bitkili akvaryum hiç kurmadım, ancak 15-20 wat aydınlatmanın, elbette bitki türü ilede alakalı olarak yetmeyeceğini düşünüyorum. Tavsiye olarak, başka kapak kullanmak yerine aynı kapak içerisine iki florasan monte edilebilir bence. Yahut, bir kapak yapılabilir.
     
  5. Desert Falcon

    Desert Falcon

    Mesajlar:
    608
    Ynt: Co2 ve Mum Çiçeği

    Benim suyum daha yeni deep torfla hazırlayacağım.20W neden az olsun hocam bence çok uygun ama 0.5 hesabına uymuyor.İdare etsin ya...
     
  6. turqer

    turqer

    Mesajlar:
    1.083
    İsim:
    Türker Sezgin
    Ynt: Co2 ve Mum Çiçeği

    Çiçeğin geceleri CO2 vermesi işe yarar mı bilmiyorum.Bu su yüzeyinin dalgalanmasıyla birlikte etki etmeyebilir. Çiçeğin verdiği CO2 filtre yardımıyla akvaryuma alınsa bile, bitkiler geceleri fotosentez yapmaz.
    Kaldı ki akvaryumda ki bitkiler de geceleri CO2 üretir, balıklarda üretir. Dışarıdan verilen CO2 de cabası. Bu durumda akvaryumda çözünen CO2 miktarı fazla olur mu acaba?..Ne kadar doğru bilmiyorum ama dışarıdan CO2 takviyesinin aydınlatma sistemi faaliyete geçtikten 1 saat sonra yapılması suyun pH'ına olumlu etki eder diye düşünüyorum. Çünkü suyun pH'ı sabah saatlerinde en düşükken, akşam en yüksektir. Dalgalanma aralığı böylelikle minumumda tutulabilir.

    Ayrıca bir şey sormak istiyorum. Temel hocam nefes alarak hava hortumunda üflemekten bahsetmiş.
    Bu durumda akvaryuma elbette CO2 sistemlerinde ki kadar katkı sağlamak hayal. Ama CO2 verilir mi acaba? Ciğerlerimize çektiğimiz havanın %78 i azot. Bu vücudumuzda kullanılmıyor ve nefes verirken dışarı çıkıyor tekrar.
    Azot, oksijen ve karbondioksitten de daha hafif, bu durumda daha hızlı çözünür. Suda ki mikroorganizmalar tarafından bitkinin kullanabileceği forma dönüştürülerek havada ki azottan fayda sağlanabilir mi?
     
  7. Desert Falcon

    Desert Falcon

    Mesajlar:
    608
    Ynt: Co2 ve Mum Çiçeği

    Laf lafı laf ta kutuyu açar belki uygun yerde söylemedim ama çok güzel oldu acaba olabilir mi?Konuda uzman hocalarımızı bekliyoruz :helalolsun:
     

Sayfayı Paylaş