1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Kıbrıs Rotifer ve Fitoplankton Üretimi

Başlığı 'Canlı Yem Kültürleri ve Diğer Yemler' kategorisinde ozgun_cyprus tarafından 20 Temmuz 2013 başlatılmıştır.

  1. bulents

    bulents Özel Üye

    Mesajlar:
    5.572
    Yer:
    İstanbul
    İşe yarayıp yaramadığını nasıl göreceksin merak ettim. :D
    Açsana makine dairesini, neler kullanıyorsun, özel anaç yemleri,dondurulmuş besinler, reed konsantre fitolar,gariban işi mi sosyete nin kralımısın görelim.
     
    murat parin ve ozgun_cyprus bunu beğendi.
  2. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Sen temin ettin sağ olasın ama ben bulamazdım değil mi? :D Üstelik bak daha da güzel ki ben şimdilik sayende temin etsem de kendim bir şeyler araştırıp yapmayı bırakmıyorum. Bu da zaten kafa yapısını ortaya koyar. Üstelik bunları bugün bulduk ama yarın da bulacağımızın garantisi yok sanırım. Onun için çalışmaya devam.:)
     
    ozgun_cyprus ve Oceanic bunu beğendi.
  3. halilkocan

    halilkocan

    Mesajlar:
    7.593
    İsim:
    halil kocan
    Temel abi reed olmazsa algamac protein plus var hemde Türkiye'de olmadı onunla beslersin çözüm çok .
    Bak ben reefpyhto ile algamac i kapistirmaya başladım bile
    [​IMG]
     
    YIKIKTEMO ve Montimahir bunu beğendi.
  4. bulents

    bulents Özel Üye

    Mesajlar:
    5.572
    Yer:
    İstanbul
    Çalışmalarına lafımız yok, sayın sosyete.
    Eminim daha iyilerini bulursun ileride.
    Kumaş sağlam.;)
    Aynen devam.
     
    ozgun_cyprus ve Alparslan bunu beğendi.
  5. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Bu konuda bazı açılardan kafalar uyuşmayabilir ama altında hep bilgi ve tecrübe kazanımı var. Hatta açık yazayım Bülent kardeşimin daha iyisini yapabiliriz diye başının etini yiyorum. :D Bu istektir ve mücadeledir, bunun olması kötü değil, yeterki bunu yaparken harcama sınırını iyi bilelim ve eğlenerek yapalım.

    Örnek olarak Algamac hazırlama Zahmeti ve maliyeti nedir, kendi maliyeti dışındaki işlem ve maliyeti?

    Her zaman kendi aramızdaki sohbetlerde de ifade etmeye çalışıyorum. Denemek ve bilmek kazanımdır. Avrupalı firmalar yapmış ve gerçekten hakkını vermek lazım ki çok da iyi yapıyorlar.

    Belki ben tuhafım ama olsun ben en azından deniyorum. Hemde öyle tuhaf yerden yola çıkıyorum ki ilginç. Önce Dıy yaptığını yiyecekler, sonra yoğunluk için eklemeler olacak ve sonra da en önemli kısım besin değeri çoğaltılacak. Tek maç değil turnuva kazanmak gibi.
     
    ozgun_cyprus bunu beğendi.
  6. ozgun_cyprus

    ozgun_cyprus

    Mesajlar:
    1.838
    Yer:
    KIBRIS
    İsim:
    Özgün Olguner
    Mahir bey şebeke suları binde 4 tuzlu, bir dönem ölçmüştüm ama tuzdan ziyade yoğun olarak kireç var ve su düzgün klorlanmadığı için çok sayıda bakteri barındırıyor. Bir dönem bir abimiz sizden iyi olmasın çeşme suyunun mikroskop altındaki görüntüsünü yayınlamıştı facebookda, discovery belgeselleri gibiydi, bir ben yokum içinde :D
    Bu arada photoplanktoların yeterli ışık almıyor olabileceğini söylemiştiniz, sanırım haklısınız çünkü daha rahat ışık alabilecekleri bir yere koyunca birden kap içindeki suyun rengi hızla yeşillenmeye başladı. Sanırım kültürlerin ikisini de kurtardık.
    Artemialar da açıldı. 40-50 yavruyu deneysel amaçlı başka bir kapta büyütmeye alıp gerisini mercanlara yedirdim, vicdan azabı da yaşadım ama bakalım.

    Unutmadan Bülent Abi büyüksün. Aslında bizim rum akvaryumcu dondurulmuş artemia satıyor, fiyat da uygun üstelik sarmısaklı olduğundan balıklar için de çok iyi. Artemia yetiştirmeye kalksam muhtemelen yüzü astarından pahalıya gelecek. Ama işin bir de aması var, Yarın rum akvaryumcunun ne yapacağı belli olmaz, her gittiğimde dert yanıp duruyor, az para kazanıyorum diye. Yarın selamsız sabahsız birden donmuş artemia getirmeyi kesebilir. Belki dükkanı bile kapatabilir. O yüzden hazır elimde imkan ve önümde zaman varken, ben kendi artemialarımı üretirim. Notlarımı alırım. Kaç litre su, kaç paket artemia, kaç gün, sonuçta kaç adet yetişkin yem... Akvaryumumu besleyebilmek için nasıl bir sisteme ve hangi ölçeğe ihtiyacım olduğunu belirlerim, deneme üretimlerimi de yaparım, tüm prosedürü de not defterime not alıp sistemi depoya kaldırırım. Ondan sonra dünyada artemia tükense umurum olmaz :D Ben eşşeğimi sağlam kazzığa bağlayım da...
    Ayrıca Temel abi önümüzdeki aylarda yine İstanbuldayım ( PS almaya geleceğim inşallah ), elimde ne varsa gelirken mutlaka getireceğim. İstediğin fito olsun rotifer olsun, senden daha değerli değil ya. Ama sen de bu sefer olsun buluş bizimle de şu nur yüzünü bir görelim :)
     
    YIKIKTEMO bunu beğendi.
  7. bulents

    bulents Özel Üye

    Mesajlar:
    5.572
    Yer:
    İstanbul
    Türkiye de de durum kıbrıs tan farklı değildi özgün. Şurada bir aydır var dondurulmuş yemler burada da. Burada olduğu sürece sıkıntı yok. Göndeririz bir şekilde sürekli giden gelen var merak etme.
    Sen gene araştırmanı yap tabii,fazla bilgiden zarar gelmez ;)
     
    ozgun_cyprus bunu beğendi.
  8. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Rotifer diet ve zenginleştirici olarak satılan sıvı ürünleri rotifer mi yiyor direk? Yoksa bu ürünler fito içerip onunla mı geçiyor rotifere? Yani rotifer suyu süzüp fito harici işine geleni yer mi?
     
  9. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Yani sabah ver akşam hasat et mi? Yoksa vereceğini kadarını ayır zenginleştir ve 6 saat sonra ver mi?
     
  10. halilkocan

    halilkocan

    Mesajlar:
    7.593
    İsim:
    halil kocan
    Zaten zenginlestirilen rotifer 12 saat sonra öluyor mus vucutları asırı yağ bağlandığı için.
     
    ozgun_cyprus ve Montimahir bunu beğendi.
  11. ozgun_cyprus

    ozgun_cyprus

    Mesajlar:
    1.838
    Yer:
    KIBRIS
    İsim:
    Özgün Olguner
    Mahir Bey fitolara gübre olarak bulabildiğim, içeriği ihtiyaca en yakın karışım bu. Ne dersiniz bu içeriğe, uygunmudur sizce?

    [​IMG]
     
  12. ozgun_cyprus

    ozgun_cyprus

    Mesajlar:
    1.838
    Yer:
    KIBRIS
    İsim:
    Özgün Olguner
    Abi bu gübre toz halinde. Temiz tuzlu suda eriterek ekledim. 500 ml kültüre 2,5 ml gübreyi suda eritip ekledim. İki kültür kabım var. Biri gübresiz, biri gübreli. Yan yana ayni koşullarda duruyorlar. Bakalım gübrenin etkisi ne olacak. Deneye deneye doğru gübre miktarını tutturacağımı düşünüyorum. Ne dersiniz başlangıç için 2,5 ml uygunmu yoksa biraz daha ekleyim mi. Normalde bitkilere verirken 10 litre suda 10 ml. eritip veriyorlarmış.

    Bu arada çalışmalar devam ediyor. İşte artemia yetiştirme kabımız,



    Bu da kültürleri tuttuğum yer. Eskiden sumptı, şimdi savaş alanına döndü :) Kımıldayacak yer kalmadı. Ama kültür kaplarının ağızları sıkıca mühürlü, kesinlikle içine akvaryumdan su giremiyor ama akvaryumun kontrollü ısısından ve ışığından yararlanıyorlar.



    Bunlar de rotifer kültürünün bir kabının çekimleri. Diğer kültür de dondurma kabında :D Sizce suyun rengi yeterince yeşil mi ? Bir de sayıları sanırım oldukça arttı gibi, yoğunluk ile ilgili düşünceniz nedir ?



     
    erdoganv ve YIKIKTEMO bunu beğendi.
  13. ozgun_cyprus

    ozgun_cyprus

    Mesajlar:
    1.838
    Yer:
    KIBRIS
    İsim:
    Özgün Olguner
    Bu da rotiferlerin elimdeki kısıtlı imkanlarla ( Temel Abi kızmazsa :) ) yakınlaşabileceğim en yüksek değerde sürenin 6 kat yavaşlatılarak görüntüsü. Sanki bazı bireyler erkek gibi geldi bana ama umarım yanılıyorumdur. En kısa sürede bir mikroskop alma arzusu içindeyim. Bu arada bayramda İstanbula gelme durumum var arkadaşlar çünkü ******* Akvaryum benim PS i getiriyor inşallah. Elimdeki rotifer ve planktonun birinci elden bana ulaştığını göz önünde bulundurarak, o güne kadar elimdeki rotifer ve planktonları yaşatmayı başarabilirsem, elimden geldiğince çok sayıda 100 ml lik şişelerde rotifer ve plankton başlatma kültürü getireceğim İstanbula yanımda. Ve bu kültürleri gerçekten de bu konuya ilgili Akvaryum Portalı daimi üyesi olan arkadaşlara ve abilerimize hediye etmek istiyorum. Umarım o güne kadar bir aksilik çıkmaz. Konu ile ilgili eğer Halil arkadaşımızdan da olumlu yanıt alırsam geldiğimde onunla irtibata geçip bu işi birlikte organize etmeye çalışacağım. Temel abi seni liste başı ekledim, bayramda rotiferi planktonu hepberaber el öpmeye geliyoruz inşallah :D
    Bir de şu rotifer yemi olan konsantre fitolar var. Üzerinde çalışıyorum, eğer kıvırabilirsem bu işi onu da en kısa sürede düzenli olarak sizlere ulaştırmanın bir yöntemini bulacağım. İyi geceler diliyorum :)

     
    erdoganv, YIKIKTEMO ve Oceanic bunu beğendi.
  14. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ne yazayım Özgün her şey ortada. Yani zaten burada bir işe kalkışılınca konunun ümüğünü sıkıyoruz ve gerçekten de görüldüğü gibi videolar, denemeler derken rotifer var olduğuna pişman oluyor. Bir de tabii ürün boyutu var, ürün yapan kişiler aha masaya yattı nanayı yedik diyordur.:D

    Bende şimdilik Halil'in copepod kırması roti kültürü var gayet memnunum. :D İhtiyacı olanlar alır inşallah.
     
    ozgun_cyprus bunu beğendi.
  15. halilkocan

    halilkocan

    Mesajlar:
    7.593
    İsim:
    halil kocan
    Vayy copepod kırması oldu haaa yazdım bunu kenara.

    Özgün abi Bursa bölgesinde suan için rotifer sıkıntısı yok gerçi be üretiyorum 2 arkadaş habire öldürüyor ama yapacak birşey yok. Bir ürün var onu temin edebilirsek çok daha rahat olacak bu işler.
     
    ozgun_cyprus bunu beğendi.
  16. harfuzmani

    harfuzmani

    Mesajlar:
    5.755
    Yer:
    Bursa
    Vayyy iki arkadaş habire öldürüyor hee yazdım bunu bir kenara :)


    Tapatalk...
     
    ozgun_cyprus ve YIKIKTEMO bunu beğendi.
  17. halilkocan

    halilkocan

    Mesajlar:
    7.593
    İsim:
    halil kocan
    Sizi tabi kim olacak deney yaparken temel abiyi geçtiniz ama ARGE yapıyorsunuz tüm rotiler feda olsun size.
     
    ozgun_cyprus ve Montimahir bunu beğendi.
  18. Abdurrahman Özkapı

    Abdurrahman Özkapı

    Mesajlar:
    1
    İsim:
    Abdurrahman Özkapı
    Arkadaşla işinize karışmak gibi olmasında rotiferi yoğun üretmek içi benimde de tafsiyem http://www.nektaryem.com busitede w3yeast60 adında rotiferri yoğun üretmek için mazeme var artemia ya heral olmaz bir bakın isterseniz artemia ve rotifer zenginleştiricide var aynı sitede bulursunuz isterseniz algamac 3050 yide Rotifers | Support | Reed Mariculture da bulursunuz bu paylaşımı özgür kardeşe teşekür amacıyla yazdım onuaradım ve beni tanımadan bile bana yardımcı olmaya çalıştı çok teteşeküler ben akvaryum balığı üretimcisiyim yardıcı olacam birşey olursa benim telefon numaram 0537 065 66 70 arayan arkadaşlara elimden geleni yaparım hepinize saygılar hayırlı hobiler.
     
  19. ozgun_cyprus

    ozgun_cyprus

    Mesajlar:
    1.838
    Yer:
    KIBRIS
    İsim:
    Özgün Olguner
    Son gelişmeleri sizlerle paylaşmak istedim arkadaşlar. Uzun zaman geçti ve birçok gelime oldu, ama iyi gelişmeler ama kötü gelişmeler.

    Öncelikle Almanya tatilinden dönüşte maalesef tüm rotifer kültürümü kaybettim. Maalesef tüm çöken kültürleri tekrar tekrar kursamda sonuç alamadım. Özetle elimde rotifer kalmadı. Ama planktonlar son sürat çoğalmaya devam ediyor. İnşallah aklımdaki sistemi kurduktan sonra İngiltereden tekrar rotifer kültürü getirteceğim.

    Artemialar ile ilgili yaptığım deneyde rotifer feed besini ile kurduğum kültürler maalesef çok yavaş büyüdüğünden farklı alternatifler ile besleme denemelerim oldu. Akvaryumcuda bulduğum liquizell isimli ürün bu denemelerim arasında en iyi sonucu elde ettiğim ürün oldu. İlerleyen aşamalarda kendim bazı yem denemeleri yapıp sonuçları yine sizlerle paylaşacağım. Ama şu anda kullandığım ürün ile oldukça iyi sonuçlar almaktayım. Aşağıda denediğim iki besin kaynağı ve artemiaların videosunu paylaştım.

    [​IMG]

    [​IMG]




    Planktonlar için geçici olarak kurduğum sistem çalışıyor. Elimde kalan 40 ml saf kültürün 20 ml sini şırıngalar içerisinde ve ışık altında çoğalta çoğalta şu anda 1 litrelik yoğun plankton kültürü seviyesine ulaştırdım. Herhangi bir aksilik yaşanması durumuna karşı sürekli ayrı iki kap içinde çalışmalara devam ediyorum. Aşağıda son birkaç gün içinde kültürün nasıl yoğunlaştığını gösteren 2 fotoğraf koydum.

    [​IMG]

    [​IMG]


    Özellikle Mahir Beyin gönderdiği detaylı bilgiler çok ama çok işime yarıyor. Kendisine buradan özellikle teşekkür etmek istiyorum.

    Planktonları yoğunlaştırma işinde en iyi sonucu şu şekilde elde ettim,

    Elimdeki yoğun kültürü 2 ayrı kaba bölüyorum, her kaba yoğun plankton hacmini kadar temiz tuzlu su ekliyorum, toplam hacimin her 100 ml si için 1 damla F5 sıvı gübreden kurulum günü ve kurulumdan 2 gün sonra ayni miktarda ekleme yapıyorum. 24 saat ışık altında kurulumdan 4 gün sonra kültür kapları yoğun plankton ile dolu oluyor.

    Daha farklı oranlarda kültürlemeleri de denedim ama plankton az olunca hem süreç uzuyor hem de bazı kültürlerimde gübre planktonun çökmesine sebebiyet verdi. O yüzden deneyimlerimden en iyi ve güvenli sonucu bu şekilde aldığımı söyleyebilirim.

    Şimdi iyi kötü belirli miktarda plankton kültürüne sahip olduğum için yeni bir projeye hazırlanıyorum. Bu proje ile herkese çok az bir çaba ile sürekli plankton ve rotifer kültürüne sahip olma imkanı sağlamayı hedefliyorum.

    Düşünün ki haftada 1 kez 1 damacana tuzlu su hazırlıyorsunuz, her gün de birkaç vanayı açıp kapatıyorsunuz, hepsi bu. Başka yapmanız gereken hiçbirşey yok. Bidonlar, evin sağında solunda duran kovalar, sterilmiydi değilmiydi diye düşündüren kaplar, bir sürü aydınlatmalar ve kaplolar, hiçbiri yok. Tek olan şey 30 cm x 40 cm boyutlarında bir dolap. Elde edeceğiniz ise her gün düzenli olarak bir kap içerisinde 1 litre yoğun rotifer kültüründen süzülmüş canlı rotiferler.
    Kağıt üzerinde teorik çalışmaları tamamladım. Pazartesi günü dolabın sparişini veriyorum. Kurulumu buradan adım adım paylaşacağım. İşte planlar ve plankton kabı prototipi.

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]
     
    Saruman, erdoganv, YIKIKTEMO ve diğer 3 kişi bunu beğendi.
  20. ozgun_cyprus

    ozgun_cyprus

    Mesajlar:
    1.838
    Yer:
    KIBRIS
    İsim:
    Özgün Olguner
    Kullandığım gübrenin resmini aşağıya yükledim. Fitoplanktonlar aslında 6. günden sonra eğer gübre eklemeye devam ederseniz yoğunlaşmaya devam ediyor ama ilk fraglama yaptığınız zamandan daha yavaş. Ayrıca kültürün çökme riski 8. günden sonra çok daha yüksek ihtimal. Eğer kendinizi sürekli 6 güne ( eğer 1/4 oranında fraglama yaptınızsa ) şartlarsanız, kültürü bölmek için 2 günlük ekstra opsiyon gününüz olur. Aksi takdirde 8 gün beklerseniz, bir günlük ekstra bekleme bile kültürü çökertme riskinizi yükselir.
    Bir de bu yazdığım oranlar ve süreler 24 saat ışığın açık kaldığı ortamlar için geçerli. 16 saatlik peryotlarda ışığı açık tutuyorsanız bu oranlar değişecektir.

    [​IMG]
     
    erdoganv, YIKIKTEMO ve Montimahir bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş