1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Neolamprologus Leleupi

Başlığı 'Tanganyika Balıkları Forum' kategorisinde cirol tarafından 9 Aralık 2009 başlatılmıştır.

  1. cirol

    cirol

    Mesajlar:
    4.008
    Yer:
    Avcılar-İSTANBUL
    İsim:
    İsmail ATEŞ
    Latince Adı: Neolamprologus leleupi

    Habitatı ve Anavatanı: Tanganika Gölü'nün Kayalık Bölgeleri

    Beslenme Biçimi: Etçil

    Davranış Biçimi: Orta Derecede Agresif

    Kendi Türlerine Davranışı: Orta Derecede Agresif

    Yüzme Seviyesi: Taban

    Üreme: 100–200 Yumurtayı Kovuklara Bırakır

    Sıcaklık: 26 ° - 28 ° C

    En Fazla Büyüdüğü Boy: 10 cm

    En Az Akvaryum Hacmi: 100 litre.

    Su Sertliği: Çok Sert

    pH: 8,6–9,1

    Zorluk Seviyesi: 2

    Tanganyika gölü kayalıklarda yaşamlarını sürdüren Leleupi'ler cichlid türü besleyen hobicilerin vazgeçilmez türlerin arasında yerini korumaktadır.Tanganyika gölü cichlid türü olduğu için sert ve alkali sulardan hoşlanır.Bol kayalıklı bölgelerde yaşadığı için en iyi akvaryum şartı bol kayalıklı dekorlardır.Yaşam alanı olarak doğada 10 – 20 m su derinliklerinde kayalık bölgeleri ve kovukları tercih ederler.Dolayısıyla akvaryumda üretmek isteyen hobiciler de akvaryumlarının dekorunu çeşitli kayalardan yapacağı mağara kovuk ve holler ile oluşturmalıdır.Ayrıca balıkların yer sahiplenmesine ve üremelerine yol açmak için akvaryumun içine ortası delinmiş ya da kırılmış bir kaç testi koyulabilir.Bu testilerin etrafında bir süre dolandıktan sonra hemen içerisine girip onları sahiplenmek isteyeceklerdir.Leleupiler çok kısa zamanda renklerini kaybeden balıklardır. Bu konuda hobicilere düşen temel görev zemin & dekor malzemesini mümkün olduğu kadar açık renkli seçmek ve balıkların ihtiyacı olan besini onlara sağlamaktır. Aksi takdirde çoğu akvaristin şikayet ettiği husus meydana gelecek ve leleupilerin renkleri ağız çevresinden başlamak suretiyle kararmaya başlayacaktır.

    Cinsiyet Ayrımı
    Erkekler dişilere oranla daha iri ve geniş yüzgeçlidir, kafaları dişiye göre daha büyüktür. Genelde yuva oluşturup dişileri buraya çekmeye çalışırlar.

    [​IMG]

    Akvaryum bakımı:Leleupiler dişileri haricinde diğer hemcinslerine karşı saldırgandırlar.Akvaryumunuzun hacmi büyük değilse tek erkek yeterlidir.Küçük hacimli tanklarda birden fazla erkek olması kavgalara sebep vermektedir.Akvaryumunuzun bakımlarını aksatmamanız gerekmektedir.Hassas bir oldukları için yetersiz bakımlarda balık kayıplarınız kaçınılmazdır.

    Beslenme: Etçil bir tür olan Leleupi doğada çeşitli mikroorganizmalar su piresi vs canlılar ile beslenir.Akvaryumlarda güzel renklerini koruyabilmeleri için ağırlıklı olarak canlı artemia su piresi ve karotein maddesi barındıran kuru yemler ile beslenmeleri gereklidir.

    Üreme:Eş tutan bireylerin birlikteliği 25 – 30 gün sürer.Bu süre sonunda yumurtlama gerçekleşir.Çiftleşen bireyler yumurtalarını dişi balığın sahiplenmiş olduğu kovuğa ( yuvaya ) dizer. Sağlıklı bir Leleupi çifti bir kerede 100 ila 200 arası yumurta yapar.Yumurtalar 3 – 4 gün zarfında açılır.Erkek ve dişi yavrulara nöbetleşerek bakar.Genelde erkek akvaryumunuzda başka dişi yok ise yavrulara annesiyle beraber beslemektedir, onun dışında dişi sayısı fazlaysa en son eş tutuğu dişinin yavrularıyla ilğilenecektir. Balıklarınızın yumurtaladığının anlamanın en iyi yolu ,eğer dişi ortalarda fazla görünmüyorsa yumurta almış demektir.Yeni doğmuş yavrulara sağlıklı olması ve direnç sağlaması için bir kaç ay artemia verilmesi yerinde olur.Genelde yavrular 3 cm me ulaştıklarında zor bir dönem geçirirler iştahları azalabilir, bu gibi durumlarda akvaryuma fazla yem atılmamalı ve su fazla kirletilmemelidir. Yavru balıkların çabuk büyümesi için su değişimimlerini aksatmamak gerekmektedir.

    Genel Yorum: En az tank hacmi 100 lt'nin altında olmamalıdır.Gerekli akvaryum şartları sağlandıktan sonra beslenmesi kolay ve bi o kadarda zevklidir.Unutulmaması gereken konu zemin olarak muhakkak açık renkte kum kullanılmalıdır.



    Sağlıklı balıklar....
     
    METİN SUVAR bunu beğendi.
  2. taygun

    taygun Guest

    Neolamprologus Leleupi

    Teşekkürler İsmail,

    Beslemek istediğim bir tür.
     
  3. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Neolamprologus Leleupi

    Ellerine sağlık İsmail Hoca'm. Uzun süre ürettiğim ve yavrularının getirisiyle ilk tuzlu su malzemelerimi akvaryumcudan takas yoluyla aldığım türdür. Bir çift leleupiden 1000 kadar yavru aldım. Esnaftan satın alınırken şans yanında çok iyi bir gözlem gerekir.
     
  4. Lake Tanganyika

    Lake Tanganyika

    Mesajlar:
    1.888
    Yer:
    İstanbul/Tepekent
    İsim:
    Yavuz Kaçar
    Neolamprologus Leleupi

    Paylaşım için teşekkürler İsmail abi, benim frontosalarla beslemek istediğim tür :)
     

Sayfayı Paylaş