1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Reef İçin Beyin Fırtınası ?

Başlığı 'AP Portal Blog- Üye Tank Tanıtımları' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 11 Haziran 2010 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Selam arkadaşlar,

    Malum reef akvaryumu olunca akvaryum yüksekliği önem kazanıyor aydınlatma açısından. Reef ise 40-50 cm yükseklik üstü olmaz gibi bir ifadenin fing attığını malum okuyoruz ve duyuyoruz. Ben reef akvaryumu yapacağım diyelim akvaryumun yüksekliğini 60 değil de kafam bozuldu 70 yapacağım. Yahut anormallik bende mi bilemiyorum ? Fakat sanki bana dekor yüksekliği hiç hesaba katılmıyor gibi geliyor.

    [​IMG]

    Ya akvaryum dizaynım bu şekilde ise ? saat:gif

    [​IMG]
     
  2. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Abi mercanlar su yüzeyine yakınsa aydınlatmada sorun yaşanmayacağı için olur tabi neden olmasın.
     
    YIKIKTEMO bunu beğendi.
  3. murer

    murer Kıdemli Üye

    Mesajlar:
    4.111
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Murat ERCAN
    Şekil 1-A da gözükecek pek yakında bu portalda, ölçülerim 62x62x70h olacak.

    Neden olmasın çok mantıklı, az ışık isteyen tabanda, çok isteyen tabandan 20-25 cm yükseklikte olacak....

    Bu sıkıntı, birtek Metal Halide aydınlatmada ısı sorunu olabilir.
     
    YIKIKTEMO bunu beğendi.
  4. U.Uçar

    U.Uçar

    Mesajlar:
    216
    İsim:
    Ufuk UÇAR
    Resif akvaryumlarında ışık, akıntı, soğutucu, katkı maddeleri önem taşıdığına inanıyorum.Eğer canlılara yeterli ışık sağlayacağınıza inanıyorsanız yükseklik 70 cm de olur 170 cm de, tabii bu durumda yeterli metal halide kullanmak lazımdır.Şekil 2 de olur tabii t5 ile ama alt kesimlere yeterli ışık ulaşmaz.Canlı yaşamayayacağ ıiçin uzun vadede orası boş kalır ve güzel olmaz diye düşünüyorum.
     
  5. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Arka camdan meyilli şekilde bir çizim düşünmüştüm Ufuk abi . Güzel bir dizayn ile sorun olacağını sanmıyorum. Yeni bir kurulum yapacağız Murat arkadaşımıza bu akvaryum yüksekliği 70 cm olacak. Dekoru bu hesaplar üzerine yapacağız.
     
  6. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Aslında reef ile hiç aram yok daha şu konumdayken düşünmem bile hata olur ama ir akvaryumu aydınlatmaya yardımcı elemanlar düşünebiliriz aslında... Armatürün alt kısmına ışığı yayması için bir mercek koyabiliriz. Belki çift mercek ile büyüteç görevi gördürebiliriz. Işığın diplere gitmemesinin nedeni hem su tarafından emilime uğruyor ve su kırıyor. Camların dış kısmına ayna yapabiliriz. Bu kırılan ışıkları tekrar akvaryuma yansıtacaktır. Sadece gözlem için ön cam açık kalabilir. Tam anlamıyla birşey bilmediğim için sadece mantık kullandım böyle şeyler yardımcı olabilir mi ? :smiley33:
     
  7. U.Uçar

    U.Uçar

    Mesajlar:
    216
    İsim:
    Ufuk UÇAR
    Metal halide de sorun olmayacaktır ama tabana kuma koyduğunuz mecanlarda sadece T5 aydınlatma ile uzun vadede (en az 3-5 sene esasında daha fazla ) sorun olacaktır.
     
  8. murer

    murer Kıdemli Üye

    Mesajlar:
    4.111
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Murat ERCAN
    Konumuz tuzlu su, ama ben genede tatlı sudan örnek vereceğim müsadeniz ile.

    Şu an kullanmış olduğum tankımın boyutları 120x50x70h bu tankıkurarken herkes Metal Halide önerdi, bu önerilerde bulunanların içinde bitkili tankları yalamış yutmuş kişilerde oldu, ve bu kişiler kesinlik ile T5 floresanlarla bu yükseklikteki tankı idame ettiremeyeceğimi söylediler. Ben 420 litre tanka 6 adet 54 watt T5 kullanacağım dediğimde, tepkiler dahada arttı, en az 8 adet kullanmam gerektiği yönünde, ben genede 6 adet kullandım. Bilenler bilir, tankımda zor denilen bitkiler ağaç oldular, bu aydınlatma ile taban bitkisini kesinlik ile tutturamazsın diyenler, ağızları bir karış açık kaldı, yaptığım armatürü hangi platformda yayınladıysam, herkesden tebrik aldım.

    Diyeceğim şu ki, bir akvaryumda bir balığı beslerken en iyi su şartlarını, en iyi ortamı, en iyi yemi baz alıyorsak, tankımızda bununan canlıyıda ışık ile besleyeceksek, bununda en iyi şekilde yapılması gerekir.

    Genelde, bitkicilerin yapmış olduğu yanlış bitkide en iyi floresanı satın alır, litre watt hesabı yapar, taban bitkiside yetiştirecekse litre başına 1 wattdan fazla aydınlatma önerilir ya, bir şeyin içine veya bir satığın üzerine düzer istenilen watta tüpleri, 10-12 saat yakar aydınlatmayı, tabanda yaptığı zaman, ''Oooooo çok güzel kaç watt aydınlatma kullanıyorsunuz?'' sorusuna böbürlenerek cevap verir, ''Litre başına 1,2 watt'' bunlar tamamen yanlış hesaplardır.

    Doğru olanlar ise; İleriye dönük ne beslemeği düşünüyorsan, ''Ne tür bir bitki, yükseklik nedir, tabanda ne kadar kum kalınlığı vardır, su yüzeyden ne kadar aşağıda kalacaktır, bu aydınlatmadan nasıl en iyi perfarmansı alırım?'' hesaplarını yapıp, ona göre davranmaktır.

    Aydınlatmamda en iyi performansı almak adına yaptıklarım ise şunlardır.

    Floresanları beslemek için kullanılan, istenilen güçte kaliteli balast. (Floresanınız 54 watt ise besleyeceğiniz balast 54 watt olmalı, ne düşük ne fazla.) Bu şekilde beslenen bir floresan 1,5 seneden fazla ömrü olur, en fazla 8 ay ömrü olur bana göre yanlıştır... Dikkat edin kalitesiz ve istenilen güçden düşük veya yüksek olan balastlara bağlı olan floresanların ömrü çok kısa olup, uç kısımları siyahlaşmıştır, bu değişim zamanının geldiğinin bir göstergesidir. Ayrıyeten şunuda değinmeden geçemeyeceğim, T5 floresanlar, olduğundan fazla ısınır bu ısınmayı bir şekilde bertaraf edersek ömür ve performansı artırmış oluruz.(Benim 10 aydır kullandığım floresanlarda siyahlaşma söz konusu değildir.) Dikkat ettiyseniz, kaliteli T5 armatürlerde kullanılan malzeme alimünyum olup, (Alimünyum iyi bir pasif soğutucudur) soğutmada fanlar kullanılmaktadır.

    Taban bitkisi yapıyorum ya, istenilen 1 wattın üzerinde ve 10-12 saat aydınlatma, benim kullandığım ışık gücü 0.7 watt ve 8 saat yanıyor. Bu performansı, elektrik tasarrufunu, kaliteli bir reflektör ile sağlıyorum. (Alimünyum folyo ve bantlar aynı işi görmez)

    Ben inanıyorum ki, derinlik isterse 80 olsun, kaliteden ödün verilmemiş, gerekli şartlar sağlanmış bir T5 armatür ile, her türlü canlıyı besleyebiliriz.

    Saygılar......
     
    cimlikaya ve reis bunu beğendi.
  9. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Murat hocam çok doğru bir konuya değinmişsin. Floresandan tam randıman almak için doğru balastı kullanmak gerekir. 54 waatlık floresanı normalde 40 waatlık balast bile çalıştırır fakat tabi tam randımanlı değil.Birde ışıktan daha fazla verim alabilmek için söylediğin gibi kaliteli bir reflektör gerekir.

    Ancak yukarda Temel hocamın çizdiği resimde kayalar ve mercanlar su yüzeyine çok yakın. Yani ışığın en güzel ulaştığı noktada. Bu durumda çok kuvvetli bir aydınlatmaya ihtiyaç yok sanırım?:smiley33: Akvaryumu cam kenarına koysak güneş ışığı bile yeter diye düşünüyorum.:)
     
    murer bunu beğendi.
  10. U.Uçar

    U.Uçar

    Mesajlar:
    216
    İsim:
    Ufuk UÇAR

    Murat bey, tatlı su ile tuzlu su farklı sistemlerdir.Benimde bir çok bitkili akvaryumum oldu low tech veya high tech olarak referans sayılabilecek.Ama burada konu farklı bilhassa resif akvaryumlarına başlayacak hobicileri yanlış yönlendirmiş olursunuz yukarıdaki cümleniz ile.

    Zaten kaliteli balast ve floresanlardan hatta reflektörlerden bahsediyorum.Dünyanın en kalitesini dahi kullansanız bu derinlikte T5 flo tabandaki mercanlarda işe yaramaz.Bakın marin akvaryumda olur, ama resif akvaryumunda olmaz.Floresan, 70-80 cm derilikte gücünün önemli bölümünü kaybederek tabana ulaşır.Eğer siz 50-60 cm kadar canlı kaya yığar ve üstüne mercanları yerleştirirseniz olur ama bu şekilde de göz zevki olmaz, alt ve orta taraflar çöl görünümlü üst taraflar vaha görünümlü olur.

    Bu derilikte Anemon yaşamaz, SPS ve LPS de yaşamaz, yani mercanlardaki alglerle beslenen fotosentetik canlılar yaşayamaz.
     
  11. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    6 X 24 Wat T5 hatırı sayılır bir aydınlatma bence 250 litre ve yüksekliği 70 olan bir akvaryum için. Tabi Murat'ın akvaryumunu baz alırsak ve bu konuya örnek gösterirsek.

    Genelde herkes bir reef akvaryumu kurulacaksa kurulmuş saat gibi yüksekliğin 40-50 cm olması gerektiğini söyler. Oysa benim çizimde anlatmak istediğim kimse kimsenin dekor zevkini bilemez. Hepimiz çok iyi biliyoruz ki canlı kaya dekorunu su yüzeyine kadar çıkarmayı sevenler var, yahut yatay dekor severler var vs vs. Dikkat çekmek istediğim nokta tam burasıydı. Birileri yüksek kaya dekoru sever ve reef akvaryumunun yüksekliğini de 80 yapar. Canlıları ihtiyacına göre ışığa yakın veya ağaç dalı gibi yerleştirir.

    Taban çöl olur veya olmaz bu bence senin göz zevkine girer Ufuk abi, belkide birçok hobiciyi rahatsız etmeyecektir. Yahut çok mu zoy tabanı düşük ışık ihtiyacı olan canlılarla ile zenginleştirmek bence hayır çok çok kolaydır bana göre. Hiç olmadı Mushroom Coral kayaları yerleştiririm, o da olmadı 20 ila 40 cm arası boynunu uzatan Leather koyarım tabana.

    Sana katılamayacağım bu konuda Ufuk abi.
     
  12. U.Uçar

    U.Uçar

    Mesajlar:
    216
    İsim:
    Ufuk UÇAR
    Temel resif beğenin eğer buysa, o zaman yüksekliği T5 flo ile 100 cm de yaparsın :D
     
  13. murer

    murer Kıdemli Üye

    Mesajlar:
    4.111
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Murat ERCAN
    Resifte, marinde bilgim yok. Benim cümlelerim ile, ben inanıyorum olur, bu benim düşüncem. Bekleyelim görelim, Ufuk bey.
     
  14. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Benim bu abi. :F Yapma ufuk abi tabana koyacak bir sürü düşük ışık ihtiyaçlı mercan var. Niye çöl olsun o kadar karamsar olma bence.
     
  15. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Abi o akvaryumun dibine beni atın yaa. Ben yaşarım orda.:F
     

Sayfayı Paylaş