1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Özellikle çocuklu ailelerin dikkatine!

Başlığı 'Etkinlik-Duyuru-Haber Portalı' kategorisinde bmehmetyavuz tarafından 10 Aralık 2008 başlatılmıştır.

  1. bmehmetyavuz

    bmehmetyavuz

    Mesajlar:
    301
    Evde canlı hayvan beslemenin bana göre en güzeli , akvaryum daha doğrusu akvaryum canlılarıdır. Akvaryum hobisiyle ilgilenmenin size vereceği keyif ve mutluluğunu kelimelerle ifade edebilmek gerçekten çok zordur. Günlük endişe ve kaygılarınızdan sizi arındırır, kısaca tüm stresinizi atarsınız. Eğer ki! bu işi ciddi ve layıkı ile yapmaya karar verirseniz; fizik, kimya, biyoloji, zooloji, botanik… birçok bilim dalı hakkında bilgi sahibi olursunuz. Ayrıca bu alanlarda ciddi araştırmalar yapma mecburiyetini, kendinizde fazlasıyla hissedersiniz. Akvaryum hobisi sürdürülen evlerde; özellikle kışın çocuklarda görülen, kuru havadan kaynaklanan burunun kuruması ve yanması, buna bağlı olarak ortaya çıkabilecek sıkıntılardan da kurtulmuş olursunuz. Ayrıca yapılan bir araştırmada, özellikle küçük bebeklerin mekanik ve ritmik seslerden hoşlandığı ve buna bağlı olarak sakinleştiği bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçektir. Kalitesiz donanımlar kullanıyorsunuz oldukça fazla sese maruz kalırsınız ancak bebeğiniz rahat etsin diyerek kendinize de eziyet etmenize gerek yoktur! Sizin olup olmamasına müdahale edebileceğiniz su şırıltısı da bebeğinizin sakinleşmesi için fazlasıyla yeterli olacaktır. Bilim dünyası bu olumlu etkiye, bebeklerin anne karnında duydukları seslere benzettikleri seslerle sakinleştikleri açıklamasını getirmiştir . Evde akvaryum hobisini sürdürmenin diğer evcil hayvanları beslemeye nazaran avantajlarını sıralamak gerekirse: Ses yapmazlar, kıl, yün, tüy bırakıp sizin ve çocuğunuzun sağlığını tehlikeye sokmazlar, dışkı ve çişlerini ortalığı bırakıp, koku vs gibi olumsuz durumlara sebebiyet vererek sizi zor durumda bırakmazlar. Günlük yem atımı ve genel sağlık kontrolü gibi rutin yapmanız gereken bakımları çocuklarınıza vererek onlarda, sorumluluk duygusunun gelişmesine yardımcı olursunuz. Bunun faydasını ilerleyen yaşlarında fazlasıyla görebilir, sorumluluk sahibi bir çocuk yetiştirebilmek için gerekli alt yapıyı kurmuş bir taşla iki kuş vurmuş olabilirsiniz.
    Aşağıda bu konuda yapılan bilimsel araştırmalardan bazıları, tarihleri ve araştırmacıları ile birlikte yer alıyor.

    Hayvan sahibi olmak, kalp krizine bağlı ölüm oranını yüzde 3 azaltıyor. (Friedman, 1980).

    Hastanede tedavi gören kalp hastalarında, tedavi köpekleri ile yapılan ziyaretlerin tansiyonu normal düzeylere düşürdüğü, zararlı hormonların salgılanmasını azalttığı ve hastaların kaygısını azaltarak kalp ve solunum sistemi sağlığına yardımcı olduğu tespit edilmiş. (Cole, 2005)

    Evcil hayvan sahiplerinin kan basıncının (tansiyonunun) daha düşük olduğu kanıtlanmış. (Friedman, 1983, Anderson 1992).

    Evcil hayvan sahiplerinin kanlarındaki kolesterol ve trigliserid düzeyleri hayvan beslemeyenlere göre daha düşük. (Anderson, 1992).

    Koroner kalp hastalıklarını takiben 1 yıl hayatta kalma oranı hayvan besleyen hastalarda daha yüksek oranda. (Friedman, 1980, 1995).

    Alzheimer hastalığı olan hastalara parlak renkli balıkların olduğu büyük akvaryumları izlettirme şeklinde uygulanan terapiler sonucunda, hastalığın yeme alışkanlığı üzerindeki olumsuz etkilerinin azaldığı ve iyiye doğru geliştiği bulunmuş. (Beck, 2002)

    Evcil hayvan sahiplerinde küçük düzeydeki sağlık problemleri daha az görülmekte. (Friedman, 1990, Serpel, 1990).

    Köpek sahibi olan yaşlı insanlar doktora daha az gitmekte. 100 hasta ile yapılan bir çalışmada, yüksek düzeyde stres nedeniyle düzenli doktor ziyaretleri içinde köpek sahibi olanların yüzde 21 oranında daha az olduğu tespit edilmiş. (Siegel, 1990).

    Otistik çocuklarda evcil hayvanlarla yapılan rehabilitasyonlar, çocuğun daha sosyal davranışlar sergilemesini sağlarken otistik davranışların azalmasına yol açmış. (Redefer, 1989).

    Uzun süreli tedavi gören hastaların yalnızlık sonucu yaşadıkları problemler, evcil hayvan destekli terapilerle belirgin ölçüde azalmış. (Banks, 2002).

    Hayatlarının ilk yılında evcil hayvanla birlikte yaşayan çocukların, daha sonra alerjik rinit ve astım olma frekansları azalmakta. (Hesselmar, 1999).

    Evcil hayvan sahipleri evcil hayvanları ile daha fazla egzersiz yaptıkları için daha iyi bir fiziksel sağlığa sahip. (Serpel, 1990).

    AIDS hastalarında evcil hayvan sahibi olanların daha az depresyon ve stres problemi yaşadıkları görülmüş. Hayvanlar, bu hastalarda hastalıkla başa çıkma gücünün artması ve moral yönünden en önemli destek kaynağı olmuşlar. (Siegel, 1999, Carmack, 1991).

    Çocukların doktor muayenesinde özel terapi köpeklerinin de bulunması, çocuklarda muayene esnasındaki strese bağlı problemleri azaltmakta. (Nagengast, 1997, Hansen, 1999).

    Diş tedavisi sırasında köpek bulunması, çocuklarda diş doktoruna gitmeye bağlı stresi azaltmakta. (Havener, 2001)


    Evcil hayvan beslenen evdeki çocuklar spor, hobi ve değişik etkinliklerle ilgili aktivitelere daha fazla iştirak etmekte. (Melson, 1990).

    Evcil hayvan besleyen çocuklar empati kurma ve sosyal uyum sağlama açısından daha başarılı. (Vidovic, 1999).

    Evcil hayvan sahibi olmak, çocukların kendi kendilerine doğruyu bulma konusundaki yeteneklerini pozitif yönde geliştirmekte. (Bergensen, 1989).

    Hayvan sahibi olmak çocukların kavrama yeteneğini artırabilmekte. (Poresky, 1988).

    Eeee daha ne duruyorsunuz! Hemen çocuğunuza yeni bir akvaryum kurma vakti gelip de geçmemiş mi ?

    Saygılar, keyifli paylaşımlar…
     
  2. swat

    swat

    Mesajlar:
    149
    İsim:
    Nurullah AYDIN
    Ynt: Özellikle çocuklu ailelerin dikkatine!

    Güzel araştırma gibi bir yazı olmuş teşekkürler,
     
    efeyurudum bunu beğendi.
  3. Molly_Oscar

    Molly_Oscar

    Mesajlar:
    68
    Benim tercihim biyotop akvaryumlar. Tam bir psikoterapi! :hasta:
     
  4. mutlu

    mutlu

    Mesajlar:
    95
    İsim:
    Mutlu
    Özellikle çocuklu ailelerin dikkatine!

    Güzel açıklanmış bir konu. em34:
     
  5. ORGO

    ORGO

    Mesajlar:
    387
    İsim:
    Orhan Özdemir
    Özellikle çocuklu ailelerin dikkatine!

    Başarılı bir yazı olmuş.Teşekkürler..
     

Sayfayı Paylaş