1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Hiç su değişimi yapmasak

Başlığı 'Akvaryum Kahvesi' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 14 Aralık 2008 başlatılmıştır.

  1. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Gelir gelmez sabaha kadar uğraştım ve başardım...
    Yorumlarınız nelerdir hocalarım?
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 13 Mayıs 2016
  2. Emrah Ece

    Emrah Ece

    Mesajlar:
    2.320
    Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    eee gitmiş kumu kalın yerden ölçmüşün olmadı şimdi :uyari:
     
  3. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    O kadar kumu benim akvaryum kaldırmaz Emrah Hocam.Bitkileri diktiğim yeri kalın yaptım.Meyil vermemin nedeni de dip çekimini rahat yapmak istemem.O2siz alan yaratabileceğimi düşünüyorum.İlerleyen zamanda göreceğiz :)
     
  4. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Emrah haklı Cem. Bence de bu şekilde zor görünüyor. Akvaryum o kadar kumu kaldırmaz derken nasıl kaldırmaz Cem? Bu şekilde amonyak nitrit'e indirgenerek süreç tıkanabilir, gaz üretebilir vs vs.

    Mesela bakalım senin fotoğrafa tekrar;

    Bence dengeli bir alan yükseklik ayarlamalısın.
     
    Düzenleme: 13 Mayıs 2016
  5. Emrah Ece

    Emrah Ece

    Mesajlar:
    2.320
    Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Bak Cem oksijensiz ortam kurmak o kadar basit değil aslında, burada sadece kumu kalın tutmakla iş bitmiyor, üstten kalın olsa ne farjkeder yandan inceliyor,ayrıca kum katmanları oluşturarak bunu yapmak sanırım daha iyi olacaktır bir kat ince bir kat kalın bir kat ince bir kat kalın şeklinde.
    şu an menim kulllandığım 1 m lik tank eskiden babamın koi,japon tankı idi ince dere kumu kulllanıyordu belki bir sene akvaryuma dokunmadı hiç akvaryum kumu ne hale geldi biliyormusun :)
    üst tabaka sert bir katman halini aldı zamanla kum oturdukça oturdu yandan bakıldığında üst tabakadaki sert kısım ayrı bir katman olarak fark ediliyordu en sonunda tankı bozduğumda kumun ne kadar sertleşmiş olduğunu dokunarak tecrübe etmiş oldum öyle bir tankta gerçekten o2 siz ortam oluşmuştur.
    yani burada birinci şart kum kalın olacak,kumu karıştıran hiç bir etken olmayacak, ve gerçekten ama gerçekten sabırlı olacağız
     
  6. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Haklısınız.Alttaki cam 6mm Temel abi,o yüzden ya yanlardan ya da alttan patlama yapar diye düşündüm.Ağzına kadar doldur diyorsunuz yani.Dere kumu çok ince olduğu için belli bir süre sonra taşlaşıyor,bu da aşağı katmanlara ne su ne de bahsettiğimiz organik elemanların ulaşmasını sağlıyor.02siz ortam olsa ne olur olmasa ne olur o saatten sonra orada.Ben en alta torf koymayı düşünüyordum ama dayanamadım,biran önce yapayım dedim o yüzden torf olmadığı için elimde gecenin 3ünde de bulamayacağım için vazgeçtim.Bu şekilde 1-2 ay geçmesini bekleyeceğim.Eğer düzen kurulursa ne ala,ellemem.Oturmazsa bu sefer 12 cm taban yapacağım.Belki başka konuda tartıştığımız kültür projesini de benim akvaryumda uygularız melekleri çıkardıktan sonra :D
     
  7. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Ha bu arada eski suyu kullandım.Dipten çektiğim tortuyu da en kalın bölümün altına koydum.Belki biraz hızlandırmış olurum olayı...
     
  8. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Emrah bu kadar midye ile bir de su değişimi yapsaydın...
     
  9. Emrah Ece

    Emrah Ece

    Mesajlar:
    2.320
    Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Abi bir hafta önce su değişimi yaptım %25 kadar hemen hemen, ama yakında sistem tam oturacak filtre ve hava taşı çıkacak :D çünkü akvaryuma arıtma tesisi kuruyorum :D işte o zaman hiç su değişmeyeceğim elimde öyle sağlam bir biyolojik filtrasyon ekipmanı varki midyeler halt yemişler :D bir iki haftaya kalmaz ekvaryuma ekleyeceğim
     
  10. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Bitkilerden bahsediyorsan hemen söyleyeyim... Nitratın bir kısmını kullanırlar bir kısmını ise depolarlar... Öldüklerinde depoladıkları nitratı suya geri salarlar... Aklında bulunsun da...
     
  11. Emrah Ece

    Emrah Ece

    Mesajlar:
    2.320
    Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    :) japon şemsiyesi yetiştiriyorum günde 1,5 cm uzadığına şahidim her gün gövdesine silinebilir kalemle çizik atıyorum bu ne hızlı bir büyümedir, şu an toprakta ama toprağını suya adapte olması açısından hep çamur kıvamına yakın tutuyorum yakında akvaryuma dikeceğim, ayrıca bir botanik firmasına mail attım su sümbülü, sazlık ve nilüfer tarzı bitkilerden edineceğim.
    evet belki bitkiler nitratı depolayıp ölünce salabilirer ama yok ettikleri nitrat göz ardı edilemez, ayrıc baktım ölüyor çıkarırım bitkiyi hiçbir bitki durduk yere ölmez zaten ölüyorsa sistemde ters giden birşey va demektir, ben daha neler yapacağım sen gör bak temel abinin deyişi ile uçuracağım, patlatacağım, ateş:
     
  12. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Akvaryumun üstü açık mı Emrah senin?Benim bildiğim japon şemsiyeleri 1-2 metreye kadar uzayabiliyor da :)
    Bizim evin arka tarafındaki bahçeye dikmişler.Alıp(çalıp) akvaryuma diksem mi acaba :p
    Dik derseniz nasıl alındığını(çalındığını) da anlatırsanız iyi olur :D
     
  13. Emrah Ece

    Emrah Ece

    Mesajlar:
    2.320
    Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Nasıl dikileceğini anlatırım tabiki akvaryumun kapağı var ama çıkarmakj zor değil kankim ya, japon şemsiyesi alsın yürüsün :D ben bu filtresiz sisteme bayılıyorum
    şu anda bu sistem atık su arıtmasında kullanılıyor bazı köylerde su sümbülü, su mercimekleri ve nilüfererle lağımları sulama suyuna çeviriyorlar
     
  14. Emrah Ece

    Emrah Ece

    Mesajlar:
    2.320
    Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Sistrem işe yaramaya başladı sanırım az önce bir çubukla kumu birkaç yerden deştim ve nohut ve mercimek büyüklüklerinde yoğun gaz çıkışı oldu zaten ara ara çıkan gazı görebiliyordum, ama artık bu kadar fazlası çıkınca emin oldum, Çok teşekkürler temel hocam bu sistem hakkında bizleri bilgilendirdiğin için em34:
     
  15. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Emrah sistemin çalışması güzel elbette. Ancak takip bırakılmamalıdır bu sistemde. Bu takip sadece görsel olarak değil elbette. Nitrat'ın sıfır değerine yavaş yavaş inecek, bu hedefin olabilir ancak, sıfır nitrat iyi ve sevinilecek birşey değildir. Akvaryumundaki bitkilerin bu atık maddesine ihtiyacı var, tıpkı oluşturduğun oksijensiz alandaki bakterilerin var olma sebebinin nitrat olması gibi. Kısaca nitrat sıfır olursa, alt katmanda emek vererek oluşturduğun biyolojik döngü çöker. Nitrat'ı belli sürelerde ölçmen ve sıfıra yakınsa nitrat oluşturacak bir işlem yapman lazım. Bazen çözüm olarak korkmadan yem veriyorum ifadesi kullanılır oysa bu hatadır. Bunun sebebi, nitrat olacak diye balıkları aşırı beslemek, yağlandırmak, suya yağ tabakası eklemek vsv vs olumsuzluk yaratır. Karidesi iyice suda ezerek suyunu akvaryuma dökmek daha mantıklıdır.
     
  16. Emrah Ece

    Emrah Ece

    Mesajlar:
    2.320
    Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Evet Temel abi haklısın, nitratı bir yandan tüketirken bir yandan üretebilen bir sistem olmalı ve nitrat 0 değil fakat filtre çalışırken ve sık su değişimi yapıldığında çıkan değerlere yakın çıkmalıdır. Bunun için çürüyen bitki yapraklarnı dahi akvaryumdan çıkarmıyorum, yemlemeyi biraz fazlaca tutuyorum, fakat balıklar çok iştahlı zaten şimdi herkez yanlış diyebilir, tepki çekebilirim ama günde 6 defa yem verdiğim oluyor ve bu yemin çok ama çok azı tabana çöküyor onuda çöpçüler ve karidesler tüketiyor, artık arda kalan birşey varsa oda gerekli olan nitratı azda olsa sağlar, bir müddet daha bekleyip ölçüm yapacağım kum kalınlığı yaklaşık 10 (+-2) cm belki birkaç santim daha artırırım.
     
  17. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Nitrat için balık almışken(yemek için) küçük bir parçasını akvaryuma atabilirsin.Karidesler yiyene kadar nitratın belki tavan bile yapmış olur :D
     
  18. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ben akvaryumun kum kalınlığını yükselteli bir ayı geçti. Potlar ve kurtlar inanılmaz çoğaldı. Mercan kırıklarının üzeri Coraline Alg kaplamaya başladı. Su daha canlı ve berrak halde. Şimdi sırada devridaim pompasının gücünü düşürmek ve filtrede biyolojik çalışacak alan oluşturma aşaması var.

    İyi gidiyor akvaryumun çok daha keyifli olduğunu söyleyebilirim. Akşam ışıkların sönmesine yakın 20.00 cıvarı akvaryumda her yeri kabarcıklar kaplıyor. Sistem çalışmaya başladı. Nitratı ölçeceğim yakında.
     
    Düzenleme: 13 Mayıs 2016
  19. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Temel Hocam kabarcıklar yani nitrojen çıkışı için ne gibi bir tedbir aldın?
     
  20. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Abdullah hocam hiçbir tedbir almadım, ne gibi zararı olacağını düşünüyorsun?

    Nitratın azot gazına cevrilmesi sonucu ortaya çıkan kabarcıklardan söz ediyoruz, nitrojen değil. Bir zararını veya olumsuzluğunu görmediğim gibi, suyun berraklaşmasını azot gazına bağlıyorum.
     

Sayfayı Paylaş